Σημαντικές παρεμβάσεις Αρβανίτη-Κόκκαλη στην Ευρωβουλή

Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης στην ολομέλεια του Στρασβούργο, για την εκλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή. 

Κώστας Αρβανίτης: Κυρία φον ντερ Λάιεν, καλό κουράγιο!
Κυρία πρόεδρε,
Είχατε πραγματικά μια εξαιρετική σκηνική παρουσία, υποσχεθήκατε τα πάντα, όχι στους πάντες αλλά σε συγκεκριμένα συμφέροντα και πολιτικές απόψεις.
Μιλήσατε για στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης· για το περιβάλλον έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη από σας· δε μιλήσατε καθόλου για τα εργατικά δικαιώματα, για τη διαφθορά· για τη διαπλοκή δε μας πείσατε· για το προσφυγικό επιμένετε στον – απαράδεκτο για μας – τίτλο: προστασία ή “προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”.
Δεν ακούσατε καθόλου καμία πολιτική ομάδα εκτός από το κόμμα σας. Δηλαδή, όπως είπε ο κ. Βέμπερ, το Λαϊκό Κόμμα “έχει πρόεδρο στην Κομισιόν”. Δεν είναι έτσι. Χρειάζεται σύνθεση. Και με τη σύνθεση δεν τα πάτε και πολύ καλά, απ΄ό,τι φάνηκε και από την αρχή, οπότε θα πάμε στο άλλο επίπεδο της δημοκρατίας που είναι η πολιτική σύγκρουση.
Καλό κουράγιο!
Πέτρος Κόκκαλης: Χρειαζόμαστε μία γραμμή έκτακτης βοήθειας για παροχή νομικής βοήθειας κι έναν μηχανισμό άμεσης αντίδρασης στα περιβαλλοντικά εγκλήματα
Οι κλιματικοί αγωνιστές θα αυξάνονται όσο βαίνουν μειούμενοι οι φυσικοί πόροι. Στόχος είναι η προστασία της δυνατότητας του ανθρώπου να ζει πάνω στον πλανήτη. Χρειαζόμαστε μία γραμμή έκτακτης βοήθειας για παροχή νομικής βοήθειας κι έναν μηχανισμό άμεσης αντίδρασης στα περιβαλλοντικά εγκλήματα.
---
Να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε χθες ηχηρό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη, ψηφίζοντας με 429 ψήφους υπέρ, 225 ψήφους κατά και 19 αποχές, την ανακήρυξη της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, ζητώντας ακόμη από την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι όλες οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις και ο προϋπολογισμός είναι σε πλήρη συμφωνία με το στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Το ψήφισμα έρχεται λίγες ημέρες πριν τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα («COP25») που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, στην οποία θα συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.