Δ. Χριστόπουλος: Στάχτη στα μάτια οι επιτροπές προσωπικοτήτωνΠαρατηρεί κανείς εσχάτως τη συγκρότηση επιτροπών προσωπικοτήτων υπό την εκτελεστική εξουσία με έργο που άπτεται νευραλγικών τομέων προστασίας των δικαιωμάτων, όπως η αστυνομική βία και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Θεωρώ ευπρόσδεκτη αυτή την επικοινωνιακή και πιθανώς επιχειρησιακή αναβάθμιση της ύλης υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι παράλληλα οι καταρχήν αρμόδιες υπηρεσίες της διοίκησης με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και όχι στην ανάποδη. Διότι ειδάλλως, είναι δώρον άδωρο.

Στους τομείς, όμως, για τους οποίους συζητάμε, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Για λόγους που σχετίζονται με το νόμο που αφορά τον περιορισμό της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων είτε για λόγους που σχετίζονται με την έξαρση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, προϊόν μιας αναβίωσης μιας κουλτούρας ρεβανσισμού επί των ημερών μας οι ευρύτερες νομοθετικές και διοικητικές εξελίξεις δεν βαίνουν προς την κατεύθυνση προστασίας των ελευθεριών αλλά προς αυτήν της συρρίκνωσης τους.

Οι επιτροπές έτσι αντί να αναβαθμίσουν τη μέριμνα θα καταλήξουν στάχτη στα μάτια αυτών που ούτως ή άλλως δεν πολυθέλουν να βλέπουν, πέραν του ότι η επιχειρησιακή τους σύνδεση με τις πραγματικά αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι εξαιρετικά προβληματική. Μην ξεχνάμε δηλαδή ότι έχουμε κράτος και αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

Δεν είναι άσχετο τέλος, ότι την ίδια ακριβώς στιγμή, στον πιο εμβληματικό τόπο εδραίωσης της προστασίας των δικαιωμάτων όπως το Σύνταγμα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία - συντηρητική ούσα παρά φιλελεύθερη- δεν υπήρξε διατεθειμένη να αποδεχθεί την επέκταση της ρήτρας της μη-διάκρισης σε ιδιότητες που αφορούν την αναπηρία, φύλο και σεξουαλικό προσανατολισμό. Αν άλλαζε το άρθρο 5 του Συντάγματος δεν σημαίνει ότι θα περιορίζονταν αύριο διακρίσεις τόσο εδραιωμένες στην διοικητική κουλτούρα αλλά και ευρύτερες κοινωνικές νοοτροπίες. Θα ήταν ωστόσο ένα καλό σήμα στα σύμβολά μας. Αυτό δεν το κάναμε. Με αυτά δεδομένα, αντιλαμβάνομαι ότι πέραν της αξιοπιστίας κάποιων εκ των προβεβλημένων προσωπικοτήτων που συγκροτούν αυτές τις επιτροπές, θα συνεχίσουν να προσβάλλονται τα δικαιώματα μαζί με τη νοημοσύνη μας.