Ρένα Δούρου: Δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει τον Όρμπαν των Βαλκανίων


«Η χώρα μας πια, με την κυβέρνηση της ΝΔ, απομακρύνεται από τις στοιχειώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις αρχές της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου», τόνισε η Ρένα Δούρου, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο. 

Μιλώντας στην εκπομπή “Ραδιουργίες εκ προμελέτης” και στους δημοσιογράφους Δ. Στρουμπάκο και Αντ. Γρηγορόπουλο, στο Ιόνιον FM, η Ρένα Δούρου, που μετείχε στη συνεδρίαση του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας, υπογράμμισε ότι η «εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, ‘γκριζάρει’» εξαιτίας των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης.

«Η ψήφιση χθες του νομοσχεδίου για το άσυλο είναι η επιτομή μιας σκοταδιστικής, εσωστρεφούς προσέγγισης, που περιορίζει και καταργεί στοιχειώδη δικαιώματα» και η οποία «βρίσκεται τους 3 τελευταίους μήνες στον αντίποδα της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, που επί 4.5 χρόνια, ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις Αρχές του Συμβουλίου».

«Πλέον με κυβέρνηση Μητσοτάκη η χώρα μας ακολουθεί τη ρότα χωρών, όπως αυτές του Βίζεγκραντ, που κλείνουν σύνορα, ορθώνουν φράκτες και, στην ουσία, ξεχνούν την ίδια την ιστορία της Ευρώπης», παρατήρησε η ίδια.

Καθώς κλείνουν 70 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται με το νομοθέτημα αυτό να δείξει πόσο περιφρονεί τις αρχές που έκαναν και κάνουν και θα κάνουν την Ευρώπη σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα του ανθρώπου», σχολίασε η Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι έτσι «η κυβέρνηση της ΝΔ κόβει τις γέφυρες με την Ευρώπη των Σουμάν και Μονέ, του ντε Γκάσπαρι αλλά και του Τσώρτσιλ, πολιτικών που δεν ήσαν αριστεροί αλλά εξέφραζαν ένα πολιτικό ήθος που σήμερα εκλείπει από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας».

Πηγή: Αυγή