Λατινική Αμερική: Πολίτες ζητούν ένα καλύτερο αύριο, αλλά το πληρώνουν με τη ζωή τουςΟ Ντίλαν, ένας μαθητής Λυκείου, που διαδήλωνε στο κέντρο της Μπογκοτά για δημόσια και δωρεάν παιδεία, δέχθηκε σφαίρα καουτσούκ στο κεφάλι από την ESMAD (αστυνομική μονάδα αντίστοιχη των ΜΑΤ). Το τελευταίο διάστημα η κατασταλτική βία έχει ενταθεί στην Κολομβία λόγω των μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε και της νεοφιλελεύθερης φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί.

Ο Ντίλαν ήταν άοπλος και προσπαθούσε να ξεφύγει από την ESMAD, όταν δέχτηκε τον πυροβολισμό. Οι συμμαθητές του που ήταν παρόντες στο γεγονός, υποστηρίζουν ότι δεν επρόκειτο για πυροβολισμό με στόχο τον εκφοβισμό του Ντίλαν, αλλά για εν ψυχρώ εκτέλεση.

Ο νεαρός ήταν τρεις μέρες στην εντατική, αλλά υπέκυψε στο τραύμα, που του προκάλεσε η σφαίρα. Δεν είναι όμως ο Ντίλαν ο μοναδικός νεκρός. Το Υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας υποστηρίζει ότι θα ερευνήσει και άλλους τρεις θανάτους που έχουν συμβεί κατά το διάστημα των διαδηλώσεων.

Παράλληλα στη Χιλή, η Ντανιέλα Καράσκο βρέθηκε κρεμασμένη σε δέντρο στις 20 Οκτωβρίου, βασανισμένη και βιασμένη. Την τελευταία φορά που την είδαν φίλοι και γνωστοί ζωντανή ήταν μια ημέρα πριν, κατά την διάρκεια της σύλληψής της από αστυνομικούς. Ντυμένη κλόουν, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις στους δρόμους της Χιλής και είχε αναδειχτεί σε ένα από τα σύμβολα της εξέγερσης. 

Επίσης, η Aμπερτίνα Μαρτίνες Μπούργος, η οποία κατέγραφε την καταστολή των κινητοποιήσεων, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στις 22 Νοεμβρίου, με όλο τον φωτογραφικό εξοπλισμό της να λείπει.

Τα τρία αυτά πρόσωπα αποκαλύπτουν το σκοτεινό πρόσωπο των ακροδεξιών δυνάμεων καταστολής. Και οι τρεις δεν άσκησαν βία, δεν απείλησαν τη ζωή κανενός, αλλά διαμαρτυρήθηκαν όπως εκατομμύρια συμπολίτες τους για ένα καλύτερο αύριο. Και το πλήρωσαν με τη ζωή τους.  

Πηγή: Rosa, no budget epics