Αλέξης Τσίπρας: Αντικοινωνικές πρακτικές και δημοσιονομική περιδίνηση από την ΝΔ

Στη... σέντρα έβγαλε ο Αλ. Τσίπρας την “επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς”.
Με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Κυρ. Μητσοτάκη τον προκαλεί να έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού και να τοποθετηθεί για την ασυλία που νομοθετεί για τους τραπεζίτες, για την αφαίρεση από τους εισαγγελείς της αρμοδιότητας αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών, για το “ποιες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη αφορούν οι παραπάνω ρυθμίσεις” κι αν σ' αυτές “περιλαμβάνονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και σε γνωστά ΜΜΕ”, για το τι θα σηματοδοτήσει η μη ψήφιση της ερμηνευτικής διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον νόμο περί ευθύνης υπουργών την οποία αρνείται η Ν.Δ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι, παρότι η Ν.Δ. εντείνει “την πολιτική τής επίδειξης πυγμής και της ρητορικής περί 'νόμου και τάξης'”, έχει επιλέξει να ακολουθήσει τις “πλέον επιεικείς απόψεις” σε ό,τι αφορά τα “εγκλήματα των λευκών κολάρων” που τελούνται από δράστες που προέρχονται και δραστηριοποιούνται στους ανώτερους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, με εκμετάλλευση της θέσης τους μέσα στα συστήματα εξουσίας. Κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι έτσι ευνοούν “όσους δεν δίστασαν στα χρόνια πριν ή κατά τη διάρκεια της κρίσης να μετέρχονται απατηλά μέσα και ιδιαίτερα τεχνάσματα και να καταχρώνται τις θέσεις εμπιστοσύνης που κατείχαν, προτάσσοντας τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και αξιοποιώντας την προνομιακή πληροφόρηση και τις ευκαιρίες που έδινε η συμμετοχή τους σε ένα σύστημα διαπλοκής και θεσμικής και πολιτικής προστασίας τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως ενδεικτικά έγινε με την τιμολόγηση των φαρμάκων”.

Αυτονόητη η αναγκαιότητα της ερμηνευτικής διάταξης...

Σημειώνει ότι έγινε κοινός τόπος ότι “αυτές οι αντικοινωνικές πρακτικές συνέβαλαν, επίσης, καθοριστικά στο να εισέλθει η χώρα στη δημοσιονομική περιδίνηση” μέσα από τα “θαλασσοδάνεια”, “αλλά και λόγω της εμπλοκής σε τέτοιες πράξεις επιφανών εκπροσώπων του πολιτικού προσωπικού της χώρας”.
Σ' αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει ότι είναι αυτονόητο πως για την αντιμετώπισή τους “απαιτείται η ρητή αποσαφήνιση στο άρθρο 86 του συντάγματος αυτού που ήδη υποστηρίζεται ερμηνευτικά, δηλαδή ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκεί την ποινική δίωξη για τα εγκλήματα που τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, όπως η δωροδοκία”.

... και της διατήρησης αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης

Ως επίσης αυτονόητη σημειώνει την ανάγκη να διατηρηθεί η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για τις πιο σοβαρές εγκληματικές πράξεις που τελούνται από στελέχη τραπεζών με κομβικό ρόλο στην οικονομία (όπως η κακουργηματική απιστία), αλλά και η αξιοποίηση της δέσμευσης («πάγωμα») και δήμευσης των προσόδων που αποφέρει το έγκλημα στον δράστη ως εργαλείο “έξυπνης” αντεγκληματικής πολιτικής, που συμβάλλει στην απαίτηση “να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα”.
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό για πρωτοβουλίες “με τις οποίες υπάρχει κίνδυνος να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι διατηρούνται προνομιακές συνταγματικές ρυθμίσεις για το πολιτικό προσωπικό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφή πράξεων”. Επικρίνει, επίσης, το γεγονός ότι στο σχέδιο νόμου του υπ. Δικαιοσύνης προβλέπουν “την κατ’ έγκληση δίωξη της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζικών στελεχών καθώς και ανώτατο χρονικό όριο στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων προερχόμενων από το έγκλημα που διατάσσει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες” και “χωρίς πρόβλεψη μεταβατικού διαστήματος για τις εκκρεμείς υποθέσεις”.

Τα ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό

Κατόπιν αυτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον Κυρ. Μητσοτάκη εάν αντιλαμβάνεται “τον κίνδυνο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στην περίπτωση που η μη συμπερίληψη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 του συντάγματος ευνοούσε εσφαλμένες ερμηνευτικές εκδοχές που θα οδηγούσαν σε παραγραφή πράξεων διαφθοράς που τυχόν έχουν τελεστεί από υπουργούς, όπως στην υπόθεση Novartis".
Τον ρωτά για ποιο λόγο αφαιρούν από τους εισαγγελικούς λειτουργούς “την αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών τη στιγμή που δεν τεκμηριώνεται με κανέναν τρόπο ότι υφίσταται δυσχέρεια στις αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων οφειλόμενη στο ισχύον -ιδίως μετά και τον Ν. 4472/2017- νομοθετικό πλαίσιο και όχι στην έλλειψη βούλησης εκ μέρους των τραπεζών”.
Επίσης, ζητά να απαντηθεί “τι ωθεί την κυβέρνηση να θέσει ενιαίο χρονικό όριο στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν 'ξέπλυμα χρήματος', ανεξάρτητα από τις ανάγκες που γεννώνται σε κάθε υπόθεση και χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής, ώστε η αλλαγή να μην αιφνιδιάσει την Αρχή”.
Ακόμη, παραπέμποντας και στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας περί “ατιμωρησίας” και “κινδύνου διεθνούς έκθεσης της χώρας”, που θα οδηγήσει πλήθος υποθέσεων στον “κάλαθο των αχρήστων”, ρωτά “ποιες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη αφορούν οι παραπάνω ρυθμίσεις” κι αν “περιλαμβάνονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και σε γνωστά ΜΜΕ”.
Τέλος, ρωτά, εφόσον αφαιρεθεί από τη Δικαιοσύνη το δικαίωμα της αυτεπάγγελτης δίωξης στελεχών σε τραπεζικά ιδρύματα τα οποία έχουν επανειλημμένως ανακεφαλαιοποιηθεί από τον ελληνικό λαό, “ποιος θα αναλάβει τη ζημία που τυχόν θα προκληθεί στα περιουσιακά στοιχεία τους από θεσμικά ανέλεγκτες ενέργειες στελεχών τους”.
Πηγή: Αυγή