Οι "Σαρδέλες" της στεριάς τα βάζουν με τον Σαλβίνι


Η κοινωνία των πολιτών της Ιταλίας θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει χάσει τη ζωτικότητά της. Στην αρχή της περασμένης δεκαετίας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αμφισβητηθεί από το κίνημα των «Girotondi» (Γύρω γύρω όλοι), με κύριο σημείο αναφοράς τον σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι. Αυτή τη φορά, σειρά έχει το «Κίνημα της σαρδέλας», le Sardine. Τέσσερις νέοι βάλθηκαν να αποδείξουν ότι ο γραμματέας της Λέγκας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλώσει την Ιταλία. Κύρια αφορμή είναι οι περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν σε δύο μήνες στην Μπολόνια, η οποία μέχρι τώρα ήταν ιστορικό προπύργιο της Αριστεράς.
Οι Sardine άρχισαν να οργανώνουν βουβές όσο και μαζικές διαμαρτυρίες (στριμωγμένοι σαν σαρδέλες), στις πόλεις όπου πρέπει να μεταβεί ο Σαλβίνι για τις προεκλογικές του ομιλίες. Πρώτα στην Μπολόνια και αμέσως μετά -τη Δευτέρα το βράδυ- στη Μόντενα. Συνολικά, κινητοποιήθηκαν σχεδόν είκοσι χιλιάδες άτομα, έστω και αν οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές. Πολύ περισσότερα από όσα υποδέχθηκαν τον γραμματέα της Λέγκας μέσα σε κλειστά θέατρα. Κατέβηκαν στις πλατείες χωρίς κομματικές σημαίες ή στομφώδη συνθήματα, αλλά μόνο με χάρτινες, πολύχρωμες σαρδέλες στο χέρι, στις οποίες έγραψαν σύντομες φράσεις, όπως «ο ρατσισμός δεν έχει άδεια παραμονής».
Oι συμμετέχοντες επικοινωνούν μέσω διαδικτύου ή με μηνύματα κινητού τηλεφώνου και στην πλειονότητά τους, έως τώρα, είναι κάτω των σαράντα ετών. «Ο κόσμος έχει ανάγκη από μια χειροπιαστή ελπίδα, μακριά από τη λαϊκίστικη προπαγάνδα συγκεκριμένων πολιτικών», εξηγούν στους δημοσιογράφους οι διοργανωτές. Πρόσθεσαν, δε, ότι η μαζική συμμετοχή, που ήταν πραγματικά απρόβλεπτη, απέδειξε ότι η φωνή του Σαλβίνι δεν είναι η μόνη που καταφέρνει να ακουστεί, πλέον, σε πανιταλικό επίπεδο.
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν να πολλαπλασιάζονται: τις επόμενες ημέρες θα δώσουν δυναμικά το «παρών» στο Ρέτζιο Εμίλια, στο Ρίμινι και στην Πάρμα, ενώ η δράση τους άρχισε να επεκτείνεται και εκτός περιφέρειας της Μπολόνια. Οι Sardine ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν και τις πλατείες σε Μιλάνο και Τορίνο, έστω και αν στις συγκεκριμένες πόλεις δεν θα γίνουν άμεσα τοπικές εκλογές.
Πρόκειται για μια αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών με κύριο στόχο να τύχουν υπεράσπισης οι αξίες ανοχής και αλληλεγγύης και να υπογραμμιστεί ότι η ρητορική του μίσους δεν πρέπει να κερδίσει. Ή, τουλάχιστον, ότι δεν μπορεί να της επιτραπεί να καταστρέψει ανενόχλητα ό,τι έχει μείνει όρθιο σε αυτή τη χώρα. Μένει να δούμε, βέβαια, αν το «Κίνημα της σαρδέλας» θα καταφέρει να αντέξει στον χρόνο. Να επηρεάσει, δηλαδή, όχι μόνο τις τοπικές εκλογές στην Μπολόνια, αλλά και μια ενδεχόμενη (και όλο πιθανότερη) πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την ανανέωση του Κοινοβουλίου.
Είναι σαφές ότι ο Ματέο Σαλβίνι θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποδυναμώσει και να αποδείξει ότι υποκινείται από την Κεντροαριστερά και την Αριστερά. Αν οι «Σαρδέλες», πάντως, αποφύγουν τους διχασμούς και τις υπερβολικές τάσεις πρωταγωνισμού, έχουν αρκετές ελπίδες να στερήσουν πολύτιμες ώρες ύπνου στον Ιταλό πρώην υπουργό Εσωτερικών…
Πηγή: ΕφΣυν