Όταν το κράτος αγνοεί τους πολίτες του, η αλληλεγγύη μπορεί να πάρει άλλες διαστάσεις


Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του 1974 στη Κοπενγχάγη, η ριζοσπαστική θεατρική ομάδα Solvognen κυκλοφορούσε στους δρόμους της πόλης, με όλα τα μέλη της να είναι ντυμένα Άγιοι Βασίληδες. Σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας, με ένα σημαντικό μέρος του νέων πολιτών να είναι άνεργοι και τα ποσοστά φτώχειας υψηλά για την μετέπειτα ακμαία οικονομία του ευρωπαϊκού βορρά, η ομάδα Solvognen συμπαρέσυρε νέους πολίτες να φορέσουν και εκείνοι τη στολή του Άγιου Βασίλη, μπαίνοντας σε μαγαζιά, κάνοντας πλιάτσικο κυρίως βιβλίων, τροφίμων και ζεστών ρούχων για να τα δώσουν σε άστεγους και σε κέντρα φιλοξενίας απόρων παιδιών. Από όπου περνούσαν, εύχονταν στον κόσμο «Καλά Χριστούγεννα, σήμερα κανείς δεν πληρώνει!».

Οι Άγιοι Βασίληδες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν μπήκαν σε ένα εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης παραμονή των Χριστουγέννων. Υπήρξαν συμπλοκές, πολλοί συνελήφθησαν και κρατήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα κατά τη διάρκεια των γιορτών. 

Όταν ρωτήθηκαν για τους λόγους της παραβατικής τους συμπεριφοράς, δήλωσαν πως «Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να δώσουμε χαρά και χαμόγελα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Όταν το κράτος δεν τους βοηθά, κάποιος πρέπει να το κάνει, αναλαμβάνοντας το κόστος».