Δίπλα στην Γκρέτα Τούνμπεργκ πρέπει να είμαστε όλοι μας, όχι απέναντί της


Ελπίζουμε να μην καταλήξει στην πυρά σαν νέα Ζαν ντ'Αρκ, που ήδη έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα από το τσουνάμι μίσους εναντίον της. Όσο και να είναι σκληρό καρύδι, παραμένει ένα κορίτσι στην εφηβεία του, που και πολύ μεγαλύτερη να ήταν δύσκολα θα μπορούσε να διαχειριστεί τέτοια δημοσιότητα - θετική και αρνητική.
Δεν έχουν όλοι οι 16χρονοι δίκιο βέβαια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δικαιούμαστε να τους πετροβολούμε ή να τους πυροβολούμε. Ούτε καν να τους τραμπουκίζουμε, ακόμα κι αν έχουν κλείσει τα 18. Κι αυτό, όχι γιατί η γενιά που τώρα ενηλικιώνεται είναι πιο σοφή από τις προηγούμενες, αλλά γιατί θα υποστεί τις συνέπειες των μεγαλύτερων χειρότερα απ' όσο υποστήκαμε εμείς τα λάθη όλων των προηγούμενων μαζί.
Πριν επισημάνουν κάποιοι το ότι ακόμα και στα χειρότερα σενάρια των επιστημόνων η κλιματική αλλαγή δεν θα είναι τόσο ραγδαία ή ακραία ώστε να κινδυνέψουμε άμεσα όλοι, ας σκεφτούμε λίγο τις αναταράξεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις από τις μετακινήσεις γιγάντιων πληθυσμών. Οι επιπτώσεις αυτές είναι και θα είναι κολοσσιαίες σε όλες τις ηπείρους, σε όλες τις χώρες.


Ανεξάρτητα από το ποια είναι η Γκρέτα Τούνμπεργκ κι αν κρύβονται κάποιοι από πίσω της ή όχι, το διακύβευμα για την κάθε κοπέλα και το κάθε αγόρι στην ηλικία της, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού, δεν είναι αν θα πάρουν αξιοπρεπή μισθό και σύνταξη, ούτε αν θα χωθούν στη φάση και θα αγοράσουν Καγιέν με λίζινγκ, ούτε καν αν θα μπορούν να ζουν ελεύθερα και δημοκρατικά, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους ξεβρακώσουν αστυνομικοί στο δρόμο.
Το διακύβευμα που αυτή η γενιά καλείται να αντιμετωπίσει είναι η επιβίωση μας. Και γι' αυτό ακριβώς χρειάζονται τα νέα παιδιά όλη τη στήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε κι όλα τα μέσα που μπορούμε να διαθέσουμε, ώστε να πολεμήσουμε μαζί τους έναν κοινό εχθρό που μοιάζει ανίκητος, όσο και αμείλικτος. Δίπλα στη Γκρέτα θα έπρεπε να είμαστε όλοι, όχι απέναντί της. Baby boomers, generation X και Y, millennials, όλοι μας.