Η κυβέρνηση πετά στα σκουπίδια τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών


Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να μην αδειοδοτήσει άμεσα τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης για τα πνευματικά δικαιώματα ΕΔΕΜ, όπως είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, αποτελεί μια σοβαρή ανακολουθία, με σημαντικές προεκτάσεις. Πρώτα απ' όλα γεννιέται το εξής ερώτημα: “Για ποιο λόγο να μην διαχειρίζονται οι ίδιοι οι καλλιτέχνες τα δικαιώματά τους, αλλά ιδιωτικές εταιρίες;”.

Παράλληλα, αναδεικνύεται απόλυτα η συμβολική διάσταση των πολιτικών, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υπονομεύουν τις αρχές και τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της αυτο-οργάνωσης. Είναι φανερό, πως πλήττεται σταδιακά, οποιαδήποτε κίνηση δεν εναρμονίζεται με τις συντηρητικές νεοφιλελεύθερες αξίες.

Αρκετό ενδιαφέρον, παρουσιάζει το απόσπασμα της επιστολής του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που απευθύνεται στους συναδέλφους του και μεταξύ άλλων θεωρεί, πως απόφαση για μια αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, έχει τα εξής κίνητρα:

“Πίσω από τις τρικλοποδιές, που μας βάζουν οι κυβερνώντες, κρύβονται κατά τη γνώμη μου τα εξής: Εμπαθής εκδικητικότητα γιατί αρκετοί από εμάς δεν αποδεχόμαστε το δόγμα της "κανονικότητας". [...] Και κυρίως, ιδεολογική απέχθεια των κυβερνώντων για κάθε τι συλλογικό, αδέσμευτο και ακηδεμόνευτο, όπως ελπίζουμε και θέλουμε να είναι η ΕΔΕΜ”.

* Rosa