Πρώτο επίτευγμα Σοσιαλιστών-Ποδέμος: Αύξηση κατώτατου μισθού


Γεγονός είναι το πρώτο απτό δείγμα πολιτικής της κυβέρνησης συνεργασίας των Σοσιαλιστών με τους Podemos.
Ειδικότερα, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στην Ισπανία ο βασικός μισθός από την 1η Ιανουαρίου αναδρομικά αυξάνεται στα 950 ευρώ, όπως προβλέπεται έτσι και αλλιώς στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 5,5% και αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου της κυβέρνησης που θέλει το βασικό μισθό να φτάνει στα επίπεδα των 1200 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Από το 2017 ο βασικός μισθός άρχισε να αυξάνεται κατά πολύ στην Ισπανία. Ακριβώς τότε ανερχόταν στα 655 ευρώ αλλά πλέον θα φτάσει τα 950 ευρώ, ποσό που συνιστά συνολική αύξηση κατά 44.5% μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.
 Ο επικεφαλής των Ισπανών εργοδοτών Αντόνιο Γκαραμέντι δέχθηκε την αύξηση ως "το μικρότερο κακό" λέγοντας μάλιστα ότι οι συζητήσεις για περαιτέρω αυξήσει "μας ανησυχούν πολύ περισσότερο".
Το μέτρο της αύξησης τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αύξηση -κατά 22% στα 900 ευρώ- είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 πάλι μετά από συμφωνία των Σοσιαλιστών με τους Podemos.