Δίκη Χρυσής Αυγής: Εξαιρετική δουλειά από τους 14 συνήγορους πολιτικής αγωγής


Ολοκληρώνονται σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου τον λόγο θα πάρουν οι υπερασπιστές των 68 κατηγορούμενων χρυσαυγιτών.
Ωστόσο, πριν ακόμα ολοκληρωθεί, η δίκη έχει καταφέρει να παράξει αποτελέσματα, με σημαντικότερο ότι οι ναζιστές βρέθηκαν στο περιθώριο, αφού η κοινωνία αποφάνθηκε πρώτη ότι η ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο, μετά τα αδιάσειστα στοιχεία για την εγκληματική δράση της που αναδείχθηκαν στη δικαστική αίθουσα και είδαν το φως της δημοσιότητας.
Εκατοντάδες από τα στοιχεία αυτά δεν θα ήταν μέρος της δικογραφίας χωρίς την καθοριστική συνεισφορά των δικηγόρων πολιτικής αγωγής, που δεν περιορίστηκαν στο -ούτως ή άλλως- ογκώδες υλικό που στοιχειοθετούσε το κατηγορητήριο (φωτογραφίες, αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και καταγεγραμμένα μηνύματα, σήματα αστυνομικών κ.λπ.), αλλά συνεισέφεραν πολλά περισσότερα και εξίσου σημαντικά, π.χ. βίντεο με ομιλίες ηγετικών στελεχών που προαναγγέλλουν τις δολοφονικές επιθέσεις.
Οι 14 δικηγόροι, που κοσμούν τα έδρανα της πολιτικής αγωγής στη μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, δούλεψαν αγόγγυστα, συλλογικά, ανιδιοτελώς και αδιαπραγμάτευτα. Με τον ενθουσιασμό των νεότερων δίπλα στην πείρα των μπαρουτοκαπνισμένων, με απόλυτο σεβασμό απέναντι σε όλους τους παράγοντες της δίκης, στέκοντας στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα, οι δικηγόροι δεν περιορίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες, αλλά εξέδωσαν ψηφίσματα και βγήκαν στους δρόμους απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Και στοχοποιήθηκαν.
Η Ελευθερία Τομπατζόγλου και η Ευγενία Κουνιάκη χτυπήθηκαν από χρυσαυγίτες αλλά η πολιτική αγωγή δεν φοβήθηκε· έδεσε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, αποκάλυψε με ντοκουμέντα τη ναζιστική ταυτότητα της Χρυσής Αυγής και έκανε φύλλο και φτερό την προκλητική εισαγγελική πρόταση. Ως κοινωνία τούς χρωστάμε ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να πει «δεν ήξερα».