Δυναστεία Μητσοτάκη: 9 μέλη της οικογένειας στο φόρουμ των Δελφών


“Οι πολιτικές ελίτ ελέγχουν το καπιταλιστικό κράτος, ικανοποιώντας τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας”. 

Μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις συμπυκνώνεται το σημαντικότερο πόρισμα του βιβλίου του Ραλφ Μιλιμπαντ “Το Κράτος στην Καπιταλιστική Κοινωνία”, το οποίο περιγράφει ανάγλυφα πώς το κράτος ελέγχεται από ανθρώπους κοινής κοινωνικής καταγωγής. Συγκεκριμένα, με την συντριπτική πλειονότητα των κυβερνώντων να προέρχονται από την αστική τάξη οι ελίτ εξασφαλίζουν την εκπροσώπηση των συμφερόντων τους εις βάρος των εργατικών στρωμάτων.

 Η παρουσία 9 μελών της οικογένειας Μητσοτάκη -η οποία έχει μακρόχρονη παρουσία στο ελληνικό πολιτικό σύστημα- στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επιβεβαιώνει την οργανική σχέση κεφαλαίου και πολιτικής στο καπιταλιστικό κράτος. Η παρουσία ως ομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη, της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόβσκι, της αδελφής του Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, του ανιψιού του Κώστα Μπακογιάννη καθώς και της συντρόφου του, Σίας Κοσιώνη, της ανιψιάς του Αλεξίας Μπακογιάννη, της εξαδέλφης του Αντιγόνης Λυμπεράκη μαζί με τον σύντροφό της Πλάτωνα Τηνιό, καθώς και του βαφτησιμιού του πατέρα Μητσοτάκη, Κώστα Συνολάκη,  σίγουρα αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού.

Πώς είναι δυνατόν να καλούνται ως ομιλητές σε ένα οικονομικό φόρουμ τόσα μέλη μιας οικογένειας; Είναι προφανές, ότι υπάρχουν τεχνοκράτες με περισσότερες γνώσεις στο πεδίο των δημόσιων οικονομικών πολιτικών και της οικονομικής επιστήμης. Συνεπώς, καθίσταται λογική η υπόθεση ότι αξιολογείται η πρόσβαση των μελών της οικογένειας στις δομές της κρατικής εξουσίας, επιβεβαιώνοντας την προσέγγιση του Μίλιμπαντ. Η οργανική αυτή σχέση κεφαλαίου και πολιτικής ελίτ πλήττει τα λαϊκά συμφέροντα, μαζί με την διαφάνεια και την ποιότητα της δημοκρατίας.