Σκουριές: "Άκυρο" από το ΣτΕ, "Ναι" από τον κ. Χατζηδάκη - Οργή στην τοπική κοινωνία


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «επόμενη μέρα» στην υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, μετά την πρόσφατη έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση Σκουρλέτη τον Ιούλιο του 2016 για απόρριψη και επιστροφή της τεχνικής μελέτης της Μονάδας Μεταλλουργίας της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου. Υπενθυμίζεται ότι ήταν η εταιρεία που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του τότε υπουργού Ενέργειας.
Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης του ΣτΕ, «απερρίφθη και ο λόγος με τον οποίον είχε προβληθεί ότι, με την επιστροφή της τεχνικής μελέτης, η Διοίκηση απαραδέκτως αμφισβήτησε, ευθέως ή εμμέσως, την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης, που είχε αποτελέσει αντικείμενο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου, και δεν συμμορφώθηκε προς τα κριθέντα με τις αποφάσεις 1492/2013 και 3191/2015 του Δικαστηρίου».
Ο κ. Χατζηδάκης επιχειρεί να σώσει την εταιρεία - Οργή στην τοπική κοινωνία
Όλα αυτά θα συνέβαιναν, εφόσον δεν είχαμε επιστρέψει σε συνθήκες «κανονικότητας». Κι αυτό γιατί την ώρα όμως που το Ανώτατο Δικαστήριο ρίχνει άκυρο στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κάνει ό,τι μπορεί για να τη «διασώσει». Έτσι, την αμέσως επόμενη μέρα της έκδοσης της απόφασης φρόντισε να αναρτηθεί στη «Διαύγεια» η ανάθεση σε δικηγορική εταιρεία, αντί 24.800 ευρώ, τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του ΥΠΕΝ και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. 
Με βάση τις νέες εξελίξεις, η κυβέρνηση πρέπει να επανατοποθετηθεί με σοβαρότητα, σεβόμενοι τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίες και δείχνοντας έμπρακτο ενδιαφέρον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει ότι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αντί-επενδυτική, όπως συνειδητά ψευδώς τονίζει η ΝΔ, αλλά ήταν μια κυβερνητική πολιτική που υπερασπιζόταν και διασφάλιζε τους κανόνες για την περιφρούρηση του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζόμενων που όλες οι επενδύσεις οφείλουν να τηρούν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλά για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος, αλλά την ίδια στιγμή δίνει γη και ύδωρ στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός", αντί να απαιτεί και να επιβάλλει σε αυτή να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.