Νίκος Μπελαβίλας: Τι θα γίνει με τα ενοίκια;


Οι τιμές ενοικίων έχουν εκτιναχθεί, Στον Πειραιά ζητούνται τιμές Λονδίνου, για διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών μέτρων, στο εσωτερικό της Καλλίπολης. Στο Κερατσίνι και στη Νίκαια έχουμε αυξήσεις της τάξης του 18% μέσα σε ένα έτος. Το Airbnb καλπάζει με αύξηση 200% στη διετία, πλησιάζοντας τις διακόσιες χιλιάδες διαμερίσματα σε όλη τη χώρα, με την Αθήνα και τις τουριστικές περιοχές να δέχονται τη θύελλα. Η αγορά των διαμερισμάτων από ξένους έχει ξεφύγει. 
Το αποτέλεσμα είναι παλαιοί ενοικιαστές να ξεσπιτώνονται αλλάζοντας γειτονιές προς το χειρότερο, νέα ζευγάρια και φοιτητές να μη βρίσκουν σπίτι, γιατροί και δάσκαλοι στα νησιά να βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο. Αν σε αυτά συμπληρωθούν οι επικείμενοι πλειστηριασμοί κατοικιών και η επιστροφή της ανεργίας στο προσκήνιο τότε τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα.  

Δεν έχει κανείς απαίτηση από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία φέρεται ως μεσάζων της άγριας αγοράς ακινήτων, να έχει ευαισθησίες. Είναι η ίδια που στην προηγούμενη θητεία της διέλυσε τους οργανισμούς και τους μηχανισμούς προστασίας της στέγης, και σήμερα ξαναδιαλύει ότι στήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ούτε περιμένει κανείς από την κεντρική διοίκηση να στήσει πολιτικές όπως αυτές, του δήμου του Βερολίνου που μόλις πριν λίγο καιρό «πάγωσε» τα ενοίκια ή της Βαρκελώνης που έβαλε μπροστά τη χαλιναγώγηση του Αirbnb. 


Επειδή όμως είναι ένα θέμα φλέγον για τις πόλεις, για την αυτοδιοίκηση, για τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, για τους νέους, για τα χαμηλά εισοδήματα, ακόμη και αν οι δήμοι δεν διαθέτουν τα θεσμικά εργαλεία σήμερα για να το κάνουν, πρέπει να το αναλάβουν. Τη διεκδίκηση της προστασίας της στέγης. Τη μέριμνα για «Στέγη για Όλους».