Χάος στην Αϊόβα: Το "ρεύμα" Σάντερς κλονίζει το κατεστημένο των Δημοκρατικών


Κράσαρε το πολυδιαφημιζόμενο app (εφαρμογή) για την αναφορά των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα προς το κέντρο σε μια διαδικασία με πολλά ζητήματα. 

Όλο το στελεχικό δυναμικό της high tech εταιρείας Shadow που παρήγαγε το app για την καταμέτρηση (δηλαδή οι COO, CEO, CTO και ένας senior product manager) είχαν δουλέψει με την Χίλαρι Κλίντον στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. 

Κόλαση στο παρασκήνιο, αφού ο Μπέρνι είχε το δικό του καταμετρητικό μηχανισμό. Τα αποτελέσματα αναμένονται ενώ έχουν περάσει ήδη 14 ώρες .

1. Η σημασία της Αϊόβας. Η Αϊόβα είναι παραδοσιακά σημαντική γιατί ως πρώτη εκλογική μάχη, καθαρίζει το τοπίο για το κυνήγι του χρίσματος και αφήνει μόνο τους κύριους υποψήφιους. Μετά τις εκλογές του 2000 ο πρώτος νικητής στην Αϊόβα βγαίνει και τελικός νικητής στη μάχη για το χρίσμα. 

2. Περίπλοκη Διαδικασία των Συνελεύσεων (Caucuses). Οι εκλογές στην Αιόβα των 1600 τμημάτων γίνονται με συνελεύσεις που προβλέπουν συναθροίσεις σε ομάδες ανά προτιμώμενο υποψήφιο. Υπάρχει δηλαδή διαίρεση του σώματος σε ομάδες βάσει του υποψηφίου που υποστηρίζουν. Επίσης είναι ένα πολύπλοκο σύστημα δύο γύρων που ενδιάμεσα περιλαμβάνει πολιτικό ψηστήρι για να παρθούν οι αναποφάσιστοι και οι οπαδοί υποψηφίων που συγκεντρώνουν ποσοστό κάτω από 15%. Έχει επίσης έναν απίστευτα χρονοβόρο υπολογισμό αντιπροσώπων και ποσοστών. Το χαλασμένο app ήταν το κερασάκι στην τούρτα.3. Ποιος είναι ο πρώτος νικητής; Μάλλον στο πρώτο γύρο είναι ο Μπέρνι. Στο δεύτερο γύρο που είναι και ο τελικός η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Μπορεί να είναι ο Μπέρνι μπορεί και ο Μπούτιτζεζ. (ποσοστά θα κυμαίνονται 25-30%). Ενισχυμένη η Γουώρεν.

4. Ο Μπάιντεν μάλλον είναι τέταρτος, αλλά χρειάζεται να περιμένουμε. Χάνει πολύ σε δυναμική. Δεν εμπνέει. 

5. Αυτοανακυρηχθείσα νίκη από τον Πιτ Μπούτιτζεζ με μηδέν επίσημα αποτελέσματα, τον δήμαρχο από την Ινδιάνα. Είναι ο γιός του Γκραμσιανού καθηγητή Τζόζεφ Μπούτιτζεζ του πρώτου εκ των δύο μεταφραστών των Τετραδίων Φυλακής του Αντόνιο Γκράμσι -ο μπαμπάς πέθανε πρόσφατα). Πήρε 26%. Όργωσε την Αϊόβα με πολλές συγκεντρώσεις και φάνηκε να έχει την κύρια και ανερχόμενη δυναμική στο κεντροαριστερό στρατόπεδο. Είναι μια νέα έκδοση Ομπάμα (λιγότερο εντυπωσιακός αλλά δυναμικός ρήτορας). Ίσως να υπερισχύσει του Μπάιντεν. Έχει καθαρή ατζέντα identity politics. Θα συναντήσει προβλήματα στο συντηρητικό Νότο που προηγείται ο Μπάιντεν. Το στοίχημα γι’ αυτόν είναι να φανεί ο πιο εκλόγιμος διάδοχος του Ομπάμα που έχει στενές διασυνδέσεις με τους Κλίντον. Οι δημοσκοπήσεις προς το παρόν δείχνουν ότι (σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τον Μπέρνι) δεν έχει τύχη απέναντι στον Τραμπ.


*Δημήτρης Αναστασίου