Τον φασισμό τον πολεμάς κάθε μέρα, όπου τον συναντάς


Τον φασισμό τον πολεμάς κάθε μέρα, όπου τον συναντάς. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή ή οι διάφοροι ακροδεξιοί μέσα και έξω από τη Βουλή, κουστουμαρισμένοι μπροστά σε κάμερες και πίσω από μικρόφωνα. Είναι όλοι αυτοί οι καθημερινοί μικρο-φασισμοί στην παρέα, στη δουλειά, περιμένοντας στη στάση. Ο απαξιωτικός και χυδαίος λόγος για τις γυναίκες, το μίσος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η αηδία για τους ομοφυλόφιλους. 

Η απέχθεια για όποιον και ότι υπάρχει έξω από τον χώρο μας, που φοβικά χτίσαμε και μάθαμε να ζούμε. Ότι είναι διαφορετικό είναι και επικίνδυνο. Όμως αυτός ο φόβος είναι που μας καθηλώνει, που δεν μας επιτρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας, που μας εγκλωβίζει στον μικρόκοσμό μας. Και αν έχουμε εγκλωβιστεί στα έγκατα του φόβου, είναι πραγματικά δύσκολο να βγούμε. 

Γιατί καθημερινά τον τροφοδοτούν και τον ανακυκλώνουν, εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, μέρος του πολιτικού λόγου, οι συνάδελφοι στη δουλειά. Είναι αυτός ο φόβος που μας κρατά πειθήνιους, που μας καθιστά εύκολους προς διαχείριση από κάθε εξουσία, που μας μετατρέπει από πολίτες σε καταναλωτές.