Σούπερ Τρίτη: Σκληρή μάχη Σάντερς απέναντι στο μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο


Στα αμερικανικά ΜΜΕ υπάρχουν αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί που δημιουργούν μια ψεύτικη εικόνα ενός συνεχούς "momentum" για τον Μπάιντεν. Κι αυτό γιατί κέρδισε τις περισσότερες από τις 14 πολιτείες, καθώς υπήρξε συσπείρωση στη δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την παραίτηση των Μπούτιτζεζ και Κλόμπουτσαρ.

Σε κάθε νίκη του Μπάιντεν σε κάθε πολιτεία ανοίχτηκαν σαμπάνιες στα μεγάλα κανάλια (πχ MSNBC, CNN), δείχνοντας έτσι τον φόβο του μιντιακού καταστημένου για την πιθανή νίκη του Σάντερς. Μετά την Super Tuesday, το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάμε από εδώ και πέρα σε κούρσα των δύο διεκδικητών του χρίσματος, τον Μπέρνι Σάντερς και τον Τζο Μπάιντεν.


Πως κατανέμονται οι αντιπρόσωποι μέχρι τώρα; 


Στο τέλος της καταμέτρησης από τις εκλογές της "Σούπερ Τρίτης", ο Σάντερς θα είναι κοντά ή και μπροστά από τον Μπάιντεν με περισσότερους αντιπροσώπους. Παίρνει την Καλιφόρνια που δίνει 415 αντιπροσώπους. Η διαφορά είναι +9% για τον Σάντερς στο 32.2% με καταμετρημένο λίγο πάνω από το 70%. Από τους 540 αντιπροσώπους που δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί, οι 307 είναι στην Καλιφόρνια. 

ΣΥΝΟΛΟ (μέχρι τώρα)
Μπάιντεν 453
Σάντερς 382
------------------------
Γουόρεν 50
Μπλούμπεργκ 44
Μπούτιτζεζ 26
Κλόμπουτσαρ 7
Γκάλμπαρντ 1

Ακόμα και μπροστά να είναι βέβαια ο Σάντερς, αυτό θα είναι αδιάφορο για την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Για τα κανάλια, ο Μπάιντεν θα έχει νικήσει ακόμα και εάν υπολείπεται στον αριθμό των αντιπροσώπων.
Παράλληλα, αναμένεται παραίτηση Μπλούμπεργκ που δαπάνησε 700 εκατομμύρια δολάρια, ποσό αστρονομικό στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ, με φτωχά ωστόσο αποτελέσματα. Όσο για την Γουόρεν, είναι άγνωστο προς το παρόν τι θα πράξει.

Για την ιστορία: Η σημασία της "Σούπερ Τρίτης" για το πολιτικό σύστημα


Η Σούπερ Τρίτη αφορά στην εσωκομματική ψηφοφορία σε 14 Πολιτείες των ΗΠΑ (Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Βερμόντ και Βιρτζίνια) και μια εξωχώρια κτήση, την Αμερικανική Σαμόα. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν πολλές Πολιτείες, απογοητευμένες από την έλλειψη επιρροής τους στη διαδικασία του χρίσματος, ενώθηκαν σε μια εκλογική μέρα στις 13 Μαρτίου 1984, ώστε να ενισχύσουν την πολιτική σημασία τους. Ήταν η εφημερίδα New York Times που χαρακτήρισε εκείνη τη μέρα ως «Σούπερ Τρίτη» εξαιτίας της μεγάλης, ενιαίας συγκομιδής αντιπροσώπων που θα εξέλεγε για τα συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.
Η Σούπερ Τρίτη είναι η δεύτερη πιο σημαντική ημέρα για το πολιτικό ημερολόγιο των ΗΠΑ, μετά από την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, οπότε αποφασίζεται η ίδια η προεδρία της χώρας.
Περίπου 1.357 θέσεις αντιπροσώπων διακυβεύονται εκείνη τη μέρα, δηλαδή, περισσότερο από το 1/3 όλων των θέσεων αντιπροσώπων που εκκρεμούν και όχι μακριά από τους 1.991 αντιπροσώπους που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν το χρίσμα από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στο συνέδριο.

*Δημήτρης Αθανασίου