Έκτακτη καμπάνια αλληλεγγύης στους πρόσφυγες


Συνολικά η κατάσταση που βιώνουμε όλοι/ες μας αυτό το καιρό έχει σηματοδοτήσει σίγουρα το βίωμα πρωτόγνωρων καταστάσεων. Μέσα σε αυτή την ταχέα αναπτυσσομένη και μεταβαλλόμενη συνθήκη, σαν συλλογικότητα το πρώτο πράγμα με το οποίο επιλέξαμε να ενασχοληθούμε είχε ταυτόχρονα και τους πιο καίριους λόγους που πραγματοποιήσαμε πρώτα αυτό. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο είχε και έχει 900 στοιβαγμένες ψυχές, πρόσφυγες που άφησαν το σπίτι τους γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. 
Στο ξέσπασμα της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τα απομονωμένα κομμάτια της κοινωνίας είναι αυτά που θα υποστούν και τις αγριότερες συνέπειες της λαίλαπας του ιού. Χωρίς κανένα προϋπάρχον υγειονομικό επίπεδο και με την μοναδική γιατρό του camp να αποχωρεί καθότι αποτελούσε ευπαθής ομάδα, η άμεση αναγκαιότητα για αλληλεγγύη ήταν επιτακτική. Το κάλεσμα της έκτακτης καμπάνιας αλληλεγγύης δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 16/3 και είχε ορίζοντα διάρκειας μέχρι την Τετάρτη 18/3 για την συλλογή ειδών ανάγκης στο χώρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Καλλιθέας Buena Vista. Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες πραγματοποιήθηκε μια ανεπανάληπτη τουλάχιστον για τα δικά μας δεδομένα προσπάθεια, η οποία μέσα στον πανικό των πρώτων ημερών που ξεκίνησε ο κακός χαμός, δεν ξέραμε καλά καλά αν θα έχει και αντίκρισμα.
Ενώ οι εικόνες που έδειχναν τα κανάλια έσπερναν πανικό και ο κοινωνικός κανιβαλισμός θέριζε, το φως της έμπρακτης αλληλεγγύης καθάρισε τον μαύρο ουρανό του ατομικισμού και της κοινωνικής απομόνωσης. Δεκάδες κόσμου ήρθαν στον χώρο του στεκιού και άφησαν εκατοντάδες υγειονομικά είδη, στα καλάθια που είχαμε τοποθετήσει έξω από το χώρο του στεκιού σαν μέτρο προστασίας όλων μας. Υπήρξε συρροή μηνυμάτων από αλληλέγγυους/ες σε Ελλάδα και εξωτερικό στη σελίδα μας και στο email που προθυμοποιήθηκαν να καταθέσουν χρηματικά ποσά που είχαμε ενημερώσει δημόσια ότι θα αγοραστούν σε προϊόντα ΒΙΟΜΕ. Σε μία κατάσταση στην οποία η έλλειψη προϊόντων στα σούπερ μάρκετ ήταν μεγάλη, η κομβική βοήθεια της Συνεργατικής Εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ ήταν καθοριστική. 
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαμε τοποθετήσει σε 14άδες τσαντών μετά από διαδικασία απολύμανσης όσο πιο ισομερή τρόπο γινόταν ότι είχε συγκεντρωθεί και αγοραστεί. Το πρωί της Πέμπτης, ένα κομβόι αυτοκινήτων έφτασε έξω από το camp της Κορίνθου, και η πραγματοποιήθηκε η παράδοση όλων των αγαθών που είχαν συγκεντρωθεί. Η έκτακτη συλλογή που πραγματοποιήθηκε από εμάς, όπως και τα κλειστά μαζέματα των υπόλοιπων συλλογικοτήτων που επίσης έφεραν μεγάλη ποσότητα εκατοντάδων ειδών υγιεινής σε διαφορετικά μαζέματα, κατέδειξαν στο κύμα αλληλεγγύης που πήγε κόντρα στο ρέμα που επίτασσε συνολικά η κατάσταση. Αλληλέγγυος κόσμος στερήθηκε αγαθών για να τα έχουν συνάνθρωποι μας που δε μπορούν με κανένα τρόπο να έχουν πρόσβαση. Το άγχος όλων τον συλλογικοτήτων για το αν θα προλάβουμε το camp ανοιχτό πριν γίνει κάποιο ξαφνικό κλείσιμο, έφυγε μετά την παράδοση και υπήρξε ένας καθησυχασμός ότι τουλάχιστον προλάβαμε να κάνουμε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους από τη δική μας τουλάχιστον μεριά, με την προσφορά αγαθών που θα κρατήσουν από ότι υπολογίζουμε κοντά στους 2 μήνες.
Στην λαίλαπα του ιού προτάσσουμε σαν όπλο την αλληλεγγύη. Η συνεισφορά αλληλέγγυου κόσμου στην προσπάθεια που κάναμε συνέβαλε καθοριστικά και έκανε πραγματικότητα αυτή τη μικρή αλλά σύναμμα τόσο ουσιώδη κίνηση, δείχνοντας στους/στις πιο απομονωμένους/ες, στους/στις πιο ευπαθείς, στους/στις πιο χτυπημένους/ες από τα άγρια κύματα της ζωής, ότι δεν είναι μόνοι/ες. Ζητάμε συγνώμη για την καθυστέρηση ανάρτησης αυτής της ανακοίνωσης, διότι το αμέσως επόμενο βήμα που μέχρι σήμερα διαβαίνουμε σα συλλογικότητα είναι της αλληλοβοήθειας στον/στην γείτονα/νισσα μας, τώρα που η ζωή του/της είναι σε κίνδυνο και δεν έχει κανέναν να τον/την βοηθήσει. 
Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς το να προτάξουμε με τα στήθια μπροστά την αλληλεγγύη είναι πιο αναγκαίο ποτέ. Όσο για τους οργανωμένους εγκληματίες που έφεραν σε δυσχέρεια την κοινωνία μέχρι σήμερα και ακόμα και τώρα βάζουν σε κίνδυνο ζωές, μετά θα λογαριαστούμε.
«Κάθε κοινωνία κρίνεται, από το πώς μεταχειρίζεται τους πιο αδύναμους ανάμεσά της.»

Τρόπος επικοινωνίας: eokal@espiv.net