Προσφυγικό: Η κυβέρνηση εμμέσως επιβεβαιώνει το επίμαχο δημοσίευμα των NYT


Την ύπαρξη κέντρου μυστικής κράτησης προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κοντά στο χωριό Πόρος, επιβεβαίωσε έμμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού παραδέχτηκε ότι για να το ξέρουν οι New York Times δεν είναι μυστικό.

Σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Times σχετικά με «μυστικό κέντρο κέντρο κράτησης μεταναστών» στα σύνορα του Έβρου απάντησε το εξής:

«Φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Άρα, αν το γνωρίζουν οι New York Times, δεν βλέπω πόσο μπορεί να είναι ‘μυστικό’ ένα τέτοιο κέντρο κράτησης», υποστήριξε.

Οι NYT στο χθεσινό δημοσίευμα δημοσίευσαν μαρτυρίες, φωτογραφίες, χάρτες, ρεπορτάζ και ηλεκτρονικά εργαλεία χωρικής ανάλυσης, που σύμφωνα με τους συντάκτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του κέντρου, όπως επίσης την είδηση περί νεκρού 22χρονου στις 2 Μαρτίου, μέσω βίντεο-ντοκουμέντα και συνεντεύξεις δύο μαρτύρων. 

Tην ύπαρξη του κέντρου κράτησης στον Πόρο επιβεβαίωσε και πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού προγράμματος Respond Project που συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και υπογραμμίζει πως το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί εξωνομικές μεθόδους ελέγχου της μετανάστευσης στην περιοχή του Έβρου.