Κορονοϊός: Απροετοίμαστα τα νησιά και όλες οι υποδομές προσφύγων


Με κινήσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εμφάνιση των 150 κρουσμάτων κορονοϊού στο ξενοδοχείο στο Κρανίδι, επιμένοντας στα καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα προστασίας των προσφύγων και μεταναστών που μένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και στις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.
Κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι χτες βράδυ ούτε για τους πρόσφυγες που ζουν στο ξενοδοχείο στο Κρανίδι, και μάλιστα για όσους ανήκουν στην υψηλή κατηγορία κινδύνου. Δεν είχε προχωρήσει ο διαχωρισμός όσων τυχόν είναι μεγαλύτεροι από 60 ετών ή όσων έχουν χρόνια νοσήματα προκειμένου να τεθούν σε απομόνωση ή να απομακρυνθούν από τη δομή για την προστασία τους.
Χαρακτηριστικός της αμέλειας των αρχών στην τήρηση των πρωτοκόλλων προστασίας είναι ο τρόπος διανομής αγαθών πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν σουπερμάρκετ και καταστήματα του Κρανιδίου, τα οποία ανταποκρίθηκαν με γενναιοδωρία στην έκκληση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Ωστόσο, δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο για τον τρόπο και τον χρόνο παράδοσης του υλικού αυτού, κυρίως πάνες για τα μωρά και άλλα μέσα υγιεινής. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί προς το τέλος της διανομής το αδιαχώρητο, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που δημοσιοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και να αναγκαστούν να αποσυρθούν τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που είχαν προσφερθεί να διευκολύνουν τη διανομή, έστω και σε αυτές τις συνθήκες.
Μετά τις έντονες επικρίσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ για την κυβερνητική ολιγωρία στην προστασία των προσφύγων και μεταναστών, χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, παρουσία των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, των γενικών γραμματέων Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου και Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστου Ροϊλού και του διοικητή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Τάσου Μαντάγαρη.
Παραμένει άγνωστο αν υπήρξε κάποιος ουσιαστικός λόγος για τη σύσκεψη ή αν αυτή έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς και συμβολικούς λόγους. Από όσα έγιναν γνωστά τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τις δηλώσεις του κ. Μηταράκη, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκαν οι υπάρχουσες πολιτικές. Αυτές δηλαδή που έχουν οδηγήσει στα 150 κρούσματα στο ξενοδοχείο στο Κρανίδι και που κάθε άλλο παρά εγγυώνται την προστασία των ευπαθών προσφύγων που μένουν στις δομές, όπου είναι σχεδόν αδύνατη η επιβολή καραντίνας εξαιτίας του ελάχιστου ζωτικού χώρου που έχουν στη διάθεσή τους και όπου σημειώνονται ελλείψεις σε καθημερινά, αναγκαία μέσα προστασίας και διαβίωσης.
«Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας γρήγορα να διαγιγνώσκεται σε περιοχές που διαβιούν ευάλωτες ομάδες, να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών και περιορισμός της μετάδοσης της νόσου, όπως έγινε και στη δομή φιλοξενίας μεταναστών», σημείωσε στην ενημέρωση των συντακτών υγείας ο κ. Τσιόδρας, αν και η πραγματικότητα στο Κρανίδι αμφισβητεί την τελευταία πρόταση της δήλωσής του.
«Επιβεβαιώσαμε το πρωτόκολλο και το σχέδιο για την προστασία αυτών των πληθυσμών και για τις μετακινήσεις που πρέπει να γίνουν κάποιων ευάλωτων ομάδων», δήλωσε ο κ. Μηταράκης. Αναφερόταν φυσικά στην απόφαση να μεταφερθούν 2.380 ευπαθείς πρόσφυγες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών.
Αν και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σαν είδηση την απόφαση αυτή, σε μια προσπάθεια να πείσουν για τα άμεσα ανακλαστικά της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η «είδηση» μετρά ήδη μιάμιση εβδομάδα. Τη δημοσιοποίησε στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Τζιανλούκα Ρόκο και την επιβεβαίωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λίγες μέρες μετά, σημειώνοντας ότι η μεταφορά θα αρχίσει μετά το Πάσχα.
Αν μη τι άλλο, η είδηση της χτεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας είναι ότι δεν έχει ξεκινήσει η μεταφορά και ότι παρατείνονται η αγωνία των προσφύγων και ο κίνδυνος από την παραμονή τους στις απελπιστικές συνθήκες υπερσυνωστισμού των δομών. Αλλωστε, η μεταφορά δεν περιλαμβανόταν στα αρχικά σχέδια του υπουργείου και ανακοινώθηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ύστερα από πιέσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον και τη θύελλα αντιδράσεων διεθνώς. Υπολείπεται μάλιστα σημαντικά από τη συμφωνία που είχε ανακοινώσει η κ. Γιόχανσον για μεταφορά του συνόλου των ευάλωτων και όχι μόνο των 2.380 που αποφάσισε το υπουργείο.

Human Rights Watch: Απροετοίμαστα τα ελληνικά νησιά για τον κορονοϊό

Είναι χαρακτηριστική η έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch με τον εύγλωττο τίτλο: «Απροετοίμαστα τα ελληνικά νησιά για τον κορονοϊό: Η κυβερνητική αμέλεια βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Η οργάνωση μίλησε με 11 πρόσφυγες των δομών στα μέσα Απριλίου και με εννέα εργαζομένους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ανέλυσε οπτικό υλικό από τις δομές. Το συμπέρασμα: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τα ελάχιστα μέτρα πρόληψης και προστασίας εναντίον του κορονοϊού στις δομές των νησιών», όπως σημειώνει ο ερευνητής της οργάνωσης, Μπέλκις Βίλε.