Νίκη του Ν. Ηλιόπουλου: Ομόφωνο ψήφισμα Δ. Αθηναίων για την προστασία της Ακρόπολης από πολεοδομικές παρεμβάσεις

Με ομόφωνο ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ζητεί την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης από πολεοδομικές παρεμβάσεις που προκαλούν άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο.   

Το ψήφισμα που τέθηκε από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και εμπλουτίστηκε με προτάσεις του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη και πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη.   Ο δήμος Αθηναίων, τονίζεται στο ψήφισμα, «συντασσόμενος με τους δημότες που έχουν κινητοποιηθεί για το θέμα αυτό, καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν για τη θέσπιση του κατάλληλου προστατευτικού πλαισίου για την Ακρόπολη και τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας σε όλη του την έκταση».   


Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο ζητά να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη θέα της Ακρόπολης, να μελετηθούν οι χρήσεις γης στην περιοχή και να γίνει συστηματικός έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης, όπως επίσης να θεσμοθετηθεί με προεδρικό διάταγμα το νέο πλαίσιο όρων δόμησης και χρήσεων γης.   Αφορμή για το ψήφισμα, αποτέλεσαν δύο αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (2102/2019 και 2103/2019) που, δικαιώνοντας τους πολίτες που προσέφυγαν κατά της ανέγερσης δύο πολυώροφων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή Μακρυγιάννη, καλούν τη Διοίκηση να επιδείξει την αναγκαία μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης προστασία του μνημείου.   

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων πολυώροφου ξενοδοχείου.   Από τη σχετική ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» και η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα- Ανταρσία σε Κυβέρνηση - ΕΕ- Κεφάλαιο».   

Η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου

Ένα πρώτο βήμα για την προστασία της Ακρόπολης από το δημοτικό συμβούλιο:
Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση της Ανοιχτής Πόλης, υιοθετήθηκε ψήφισμα σχετικά με την ανέγερση των πολυώροφων ξενοδοχείων στην περιοχή Μακρυγιάννη. 
Το ψήφισμα ζητάει την θέσπιση του κατάλληλου προστατευτικού πλαισίου για την Ακρόπολη και τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας σε όλη του την έκταση. Ακριβώς όπως ορίζουν οι αποφάσεις του ΣΤΕ, που δικαιώνουν τον αγώνα των κατοίκων. Μόνο έτσι δεν θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε κτήρια-τέρατα.

Για αυτό διεκδικούμε ένα νέο πλαίσιο για τους όρους δόμησης, το ύψος των κτηρίων και τις χρήσεις γης. 
Τίποτα δεν έχει τελειώσει όμως ακόμα. Είναι γνωστό ότι στο ερώτημα του επιτρεπόμενου ύψους το υπουργείο προσανατολίζεται στα 24 και όχι στα 21 μέτρα. Επίσης στο ζήτημα των χρήσεων γης, οφείλουμε να κερδίσουμε την επιλογή της "γενικής κατοικίας" και όχι του "πολεοδομικού κέντρου", για την ουσιαστική προστασία από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.
Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί άλλο ένα μικρό βήμα στον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι ενάντια στην λογική του κέρδους, που δεν σέβεται ούτε ένα από τα κορυφαία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Σε αυτό τον αγώνα μπορούμε και πρέπει να βγούμε νικητές!