Είναι πλέον δέσμιος της κυβερνητικής πολιτικής ο κ. Τσιόδρας;


Ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινής του ομιλίας του αφιέρωσε χθες στις μάσκες ο κ. Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. 
Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στροφή 180 μοιρών που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και η επιτροπή του Υπουργείου στο θέμα αυτό, ο καθηγητής επικαλέστηκε τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, στις 9 Απριλίου (δηλαδή, μόλις μία ημέρα έπειτα από οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC για τη χρήση της μάσκας), ο κ. Τσιόδρας είχε τονίσει πως «η χρήση της δεν συστήνεται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το ευρύ κοινό».
Σημειώνεται ότι από τότε το ECDC είχε υπογραμμίσει πως η χρήση μάσκας από το κοινό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πηγή ελέγχου και μείωσης της εξάπλωσης της ασθένειας, περιορίζοντας την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από ασυμπτωματικούς πολίτες.
Επίσης, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε σήμερα πως η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει με το αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα. Όμως ο καθηγητής ήταν αυτός που τόνιζε –όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν– πως είναι σημαντικό να μη μολυνθούμε εμείς οι ίδιοι από τον κορονοϊό, κάνοντας κακή χρήση της μάσκας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η μαζική χρήση μάσκας δεν βοηθά στην επιβράδυνση της πανδημίας
Σε κάθε περίπτωση, προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός πως οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς το πιθανό «βάλε-βγάλε» της μάσκας (π.χ. ανεβο-κατεβαίνοντας στο λεωφορείο ή μπαίνοντας-βγαίνοντας σε ένα κτίριο) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξάπλωση της πανδημίας.
Σχετικά με τις νέες συστάσεις της επιτροπής και σε σύγκριση με τις προηγούμενες, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους. Θεώρησε ότι το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας».
Τόνισε πως οι συνθήκες αλλάζουν, καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η κοινωνία σιγά - σιγά θα ανοίξει. «Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν».
Υποστήριξε επίσης πως «σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία» και ισχυρίστηκε πως «τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μη χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα».