Ψήφισμα Συλλόγου Φοιτητών ΕΚΠΑ για τoν απεργό πείνας Β. Δημάκη


''Ο Βασίλης Δημάκης είναι φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, στο οποίο πέρασε όντας κρατούμενος, μέσα από την διαδικασία πανελληνίων εξετάσεων. Μετά από συνεχόμενες αρνήσεις από τις αρμόδιες αρχές, κινητοποιήσεις του Φ.Σ. Πολιτικού και άλλων συλλόγων, λεύκη απεργία πείνας κατάφερε να πάρει τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούνταν με βάση το νόμο και να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής. Τότε, στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη στη διεκδίκηση του δικαιώματος του για πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στάθηκαν οργανώσεις, φορείς, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και χιλιάδες άνθρωποι μέσα από αποφάσεις συλλόγων και συλλογές υπογραφών. Στη σημερινή συνθήκη που χτυπά όλα τα στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες οι κρατούμενοι/-ες είναι από τα πιο εκτεθειμένα κομμάτια της κοινωνίας. Τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο προστασίας των κρατουμένων απέναντι στον Covid – 19, δεν υπάρχουν μάσκες, αντισηπτικά ενώ ο συνωστισμός είναι τόσος πολύς που ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι τρομερά υψηλός. Επιπρόσθετα, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των φυλακών ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η υγεία τους και η ζωή τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά ακολουθούν εγκληματική πολιτική, δείχνοντας αδιαφορία απέναντι σε αυτή την κατάσταση και ως εκ τούτου οι κρατούμενοι/-ες τις τελευταίες ημέρες απεργούν από τις εργασίες της φυλακής και ζητούν να παρθούν μέτρα προστασίας σχετικά με την πανδημία.

Απέναντι στις ειρηνικές κινητοποιήσεις τους, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε με εισβολή δυνάμεων των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Βασίλης Δημάκης, την μέρα της εισβολής απήχθη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και μετήχθη βίαια (και χωρίς καν να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα) στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Αυτό είναι παράνομο, σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα, ενώ είναι αδύνατο να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της Σχολής. Η πραγματική αιτία της μεταγωγής αυτής φυσικά δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή του στους ειρηνικούς αγώνες των κρατουμένων ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας Covid19 και την άρνηση της να πάρει μέτρα για να προστατέψει την ζωή χιλιάδων κρατούμενων. Για αυτούς τους λόγους, ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε στις 21/04 απεργία πείνας με σκοπό να την κλιμακώσει σε απεργία δίψας σε μία βδομάδα, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Εμείς ως Φ.Σ στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του συναδέλφου μας και απαιτούμε:
- Άμεση επιστροφή του Βασίλη Δημάκη στις φυλακές Κορυδαλλού.
- Απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη, ώστε οι κρατούμενοι/-ες που σπουδάζουν να μπορούν να παρακολουθούν τις εξ αποστάσεως διαλέξεις και να εξεταστούν.
- Πλήρης υγειονομική φροντίδα στους κρατούμενους/-ες εν μέσω πανδημίας.''