Καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού: Είμαστε αόρατοι για το κράτος


Οι καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών, εκπέμπουν sos εδώ και καιρό. Το ίδιο και όλες οι επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάματος, καθώς η πλειοψηφία τους έμεινε εκτός του επιδόματος στήριξης. 
Μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, κατά το οποίο ανακοίνωσε την παράταση της απαγόρευσης εκδηλώσεων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών, με μια αυστηρή ανακοίνωση δήλωσε ότι ο χώρος απειλείται με αφανισμό, αν δεν στηριχθεί από την πολιτεία. 
Ακολούθησαν δηλώσεις καλλιτεχνών, όπως αυτή του Σωκράτη Μάλαμα ο οποίος καταλόγισε πρόθεση στην κυβέρνηση γράφοντας ότι «... ο πνιγμός και η εξαφάνιση γίνεται μάλλον με στοχευμένη πρόθεση...». Η υπουργός Πολιτισμού σιωπά εμπράκτως, αφού δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία ανακούφισης των ανθρώπων του χώρου, ενώ την ίδια στιγμή καθυστερεί δραματικά τις πρωτοβουλίες στήριξης του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών (ΕΔΕΜ). 
«Θα αφανιστούμε βίαια», σημειώνει ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Μίλτος Πασχαλίδης υπογραμμίζει ότι οι καλλιτέχνες είναι ο μόνος κλάδος σε παύση και ο στιχουργός Νίκος Μωραϊτης προσθέτει ότι οι καλλιτέχνες είναι αόρατοι σήμερα για το κράτος. 
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α)
Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τον χώρο του πολιτισμού το χτεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, την δήλωση ότι κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι τα φεστιβάλ και οι συναυλίες.
Η κυβέρνηση, που με τόση ευκολία εκμεταλλεύεται τον πολιτισμό για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προχειρότητα και την αδιαφορία της για τον περίπλοκο αυτόν χώρο και τους ανθρώπους του. Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες, που γίνονται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεν είναι μόνο το κύριο αντικείμενο εργασίας ενός ολόκληρου κλάδου που καταδικάζεται έτσι στην αδράνεια και την ανεργία. Αποτελούν και ζωτικά κομμάτια των τοπικών κοινωνιών, βοηθούν στην ψυχαγωγία του κόσμου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Τα περισσότερα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και με έναν καλό σχεδιασμό θα μπορούσαν να αποδειχτούν ταυτόχρονα ασφαλή και ευεργετικά για τις περιοχές στις οποίες διοργανώνονται. 

Η εξαγγελία αυτή αποδεικνύει την άγνοια και την αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο πολιτισμού αντιμετώπισε τον κλάδο μας σε όλη την περίοδο της κρίσης. Για πολλοστή φορά καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να μιλήσει με τους ανθρώπους του χώρου, τα συνδικάτα τους, ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός που θα διασφαλίζει την δημόσια υγεία, αλλά δεν θα καταδικάζει έναν ολόκληρο κλάδο σε καταστροφή.