Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε Βόλο, Πάτρα, Κυψέλη και ΕξάρχειαΠληθαίνουν και συστηματικοποιούνται τα δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, με τις τοπικές κοινωνίες να διαμορφώνουν δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους και όσους και όσες το έχουν ανάγκη. 

Βόλος: Η δομή αλληλοβοήθειας κατάληψης Ματσάγγου

Η δομή αλληλοβοήθειας της Κατάληψης Ματσάγγου στο Βόλο συνέλεξε και παρέδωσε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Τα προϊόντα διατέθηκαν στο Ίδρυμα Ειδικών Παιδιών – Ατόμων Ν. Μαγνησίας, "Άσπρες πεταλούδες" το οποίο έπειτα από δημόσιο κάλεσμα επισήμανε την ανάγκη του για ενίσχυση. Για εμάς η αλληλεγγύη στις αποκλεισμένες και ευπαθείς ομάδες δεν έχει καμία σχέση με την φιλανθρωπία και την προσπάθεια ξεπλύματος διάφορων κομμάτων-παρατάξεων που επι της ουσίας ευθύνονται για την υποβάθμιση των δομών αυτών αλλά και γενικότερα του όλου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το οτι η τοπική ΟΝΝΕΔ και άλλες παραφυάδες της (δημοτικές παρατάξεις ) ενίσχυσε το εν λόγο ίδρυμα κάνει ξεκάθαρη την υποκρισία τους και δείχνει ακόμα μία φορά πως το χαρτί της φιλανθρωπίας είναι ένα κόλπο των εξουσιαστών ώστε να καθησυχάζουν συνειδήσεις. Καταλαβαίνουμε οτι η υπερπροβολή δωρεών πλουσίων σε νοσοκομεία, ιδρύματα και αλλού έχει σκοπό την αποποίηση των ευθυνών από πάνω τους καθώς αυτοί είναι που συσσωρεύουν τον κοινωνικό πλούτο. Αντίθετα, εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των αδύναμων και των απόκληρων αυτού του κόσμου, τις συλλογικές προσπάθειες αντίστασης και αλληλοβοήθειας μακριά από ‘ειδικούς’ της φιλανθρωπίας σε μία κατεύθυνση αμφισβήτησης του υπάρχοντος συστήματος, που γεννά και θρέφει την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Τίποτα δεν κερδήθηκε με μια απλωμένη παλάμη και θεωρούμε οτι και οι ίδιοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τέτοιες δομές και ιδρύματα (ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές) καλό είναι να συστρατευθούν και να διεκδικήσουν και αυτοί τα αυτονόητα. Απέναντι στην παραπλανητική ‘ατομική ευθύνη’ που αναφέρει το κράτος, εμείς προτάσσουμε την κοινωνική ευθύνη και δράση. ΠαραΜένουμε Ενεργοί! Δεν αναλωνόμαστε στα σόσιαλ μίντια, βγαίνουμε από το κλουβί που μας φόρεσαν κάποιοι ‘για το καλό μας’ για ‘εμάς χωρίς εμάς’ και με τα κατάλληλα μέτρα και αποστάσεις αυτοπροστασίας επικοινωνούμε, αλληλεπιδρούμε και αυτοοργανωνομαστε.

Πάτρα: Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών συνεχίζει τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκη

Η ανακοίνωση της Κίνησης:
Συνεχίζουμε τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουμε την ορατή πια Ανθρωπιστική – Επισιτιστική κρίση εν μέσω της πανδημίας. Στεκόμαστε πλάι στους πρόσφυγες/μετανάστες, τόσο αυτούς πού «μένουν σπίτι» στα ερειπωμένα εργοστάσια τής Ακτής Δυμαίων, όσο και σε όσους «μένουν σπίτι», ένα δωμάτιο για 4-5 άτομα. Η επιβίωσή τους είναι συνάρτηση τού να ‘χουν ένα πιάτο φαΐ, και τα απαραίτητα για την προστασία της υγείας τους.
Μέχρι σήμερα έγινε δυνατό να γίνει τροφοδοσία από τα μέλη της Κίνησης σε 33 σπίτια και να πάρουν τρόφιμα 125 άνθρωποι, πρόσφυγες/μετανάστες. Αυτό πέρα από την καθημερινή φροντίδα για τους αστέγους τής Ακτής Δυμαίων.
Η δυνατότητα να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σ’ αυτές τις ανάγκες Επιβίωσης των Ανθρώπων αυτών, είναι αποτέλεσμα:
– της έμπρακτης αλληλεγγύης που δείχνουν δεκάδες συμπολίτες τής Πάτρας,σε όλα τα καλέσματα αλληλεγγύης της Κίνησης.
– της δράσης εθελοντών, της No Name Kitchen
– της παροχής φαγητού από τον Δήμο Πατρέων
– των δράσεων συλλογής για πρόσφυγες και όχι μόνο του Αυτοδιαχειριζόμενου χώρου Επί τα Πρόσω και της Λέσχη Αναιρέσεις Πάτρας
Επικαιροποιημένη Λίστα Ειδών:
– Όσπρια, Ρύζι, Ηλιέλαιο (1λιτρου), Ντοματοχυμός, Κριθαράκι

– Πατάτες, κρεμμύδια, καρότα
– Ψωμί τοστ, Μπισκότα, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ
– Κάλτσες, εσώρουχα (Ν°Μ).

Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων για γυναίκες κρατούμενες της Π. Ράλλη και για τη γειτονιά

Την Πέμπτη 9 και το Σάββατο 11 Απρίλη η πρωτοβουλία συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, στο στέκι της στην Καλλιδρομίου 50. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και τα είδη αυτά θα μοιραστούν στις κρατούμενες της Π. Ράλλη καθώς και σε όσους και όσες βρίσκονται σε ανάγκη στη γειτονιά των Εξαρχείων. 

Από το Σάββατο 11 Απρίλη, έξω από το στέκι της Πρωτοβουλίας θα βρίσκεται ένα καλάθι, χρήσιμο σε όλους και όλες. Όσοι και όσες μπορούμε αφήνουμε εκεί συσκευασμένα τρόφιμα και είδη υγιεινής και όσοι και όσες χρειαζόμαστε κάτι που δεν έχουμε δυνατότητα να το αγοράσουμε μπορούμε να το πάρουμε.
«Δεν σταματάμε να διεκδικούμε
Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους.
Μέτρα προστασίας εργαζομένων και ανέργων».

Κυψέλη: Το μυρμήγκι συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης

Η ανακοίνωση της ομάδας το Μυρμήγκι:

Μπορεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία ζούμε να μας έχει απομακρύνει, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε να μας αποξενώσει. Με τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας πλήττονται οικονομικά, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες τους γιγαντώνονται. Έτσι κατά την έξοδό μας για ψώνια περνάμε και από το Μυρμήγκι στην οδό Επτανήσου 60 και Τενέδου, για να στηρίξουμε τις βάρδιες διανομής τροφίμων σε κατοίκους της περιοχής μας, κάθε Πέμπτη. 
Η έξοδός μας αυτή μπορεί να εμπίπτει στην αιτιολόγηση Β4 της βεβαίωσης κατ’εξαίρεση μετακίνησης πολιτών. 
Ημέρες και ώρες συλλογής τροφίμων και άλλων υλικών στο Μυρμήγκι:
Δευτέρα και Παρασκευή 17:00 με 19:00/ Σάββατο 12:00 με 14:00 και 17:00 με 19:00.
Αν πάλι αδυνατείς να βγεις έξω για να κάνεις τα ψώνια σου, αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτείς, αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα, αν θέλεις να δώσεις τρόφιμα αλλά δεν μπορείς να έρθεις να τα αφήσεις, επικοινώνησε μαζί μας τις παραπάνω ώρες και μέρες στο τηλέφωνο 2108613612
Μένουμε ενωμένοι.
Έτσι ώστε η αλληλεγγύη να δυναμώσει.
Έτσι ώστε η ζωή να νικήσει.