Έρευνα της McKinsey: Κινδυνεύουν 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη


Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού κρούει η McKinsey.
Σε ανάλυσή της, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η γνωστή αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία προειδοποιεί ότι σχεδόν 59 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Βρετανία (το 26% της συνολικής απασχόλησης) βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της κρίσης που προκαλεί Covid-19. Ενας στους 4 εργαζομένους σε Ε.Ε. και Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύει συγκεκριμένα με μείωση ωραρίου, προσωρινή αναστολή σύμβασης ή οριστική απόλυση.
Μεταξύ των εργαζομένων, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. H McKinsey εκτιμά ότι σχεδόν το 80% των θέσεων που κινδυνεύουν αφορά αυτούς τους εργαζομένους.
Πλέον επίφοβοι είναι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι μάγειρες, οι οικοδόμοι, οι ηθοποιοί καθώς και όλοι όσοι δουλεύουν πολύ κοντά με άλλους και έχουν σημαντική έκθεση στον κόσμο.
Αντίθετα, χαμηλό κίνδυνο εμφανίζουν όσοι έχουν επαγγέλματα που δεν απαιτούν στενή επαφή με τον κόσμο, όπως οι λογιστές, οι δημοσιογράφοι και οι αρχιτέκτονες και όσοι εργάζονται α) σε βασικές υπηρεσίες υγείας όπως το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης ή β) σε άλλες βασικές υπηρεσίες όπως η αστυνομία, η παραγωγή τροφίμων, η εκπαίδευση, οι δημόσιες μεταφορές ή οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Υπό το πρίσμα αυτό, η McKinsey προειδοποιεί για τον κίνδυνο διεύρυνσης της ανισότητας και κοινωνικών αναταραχών. «Οι κοινωνικές ανισότητες επιδεινώνονται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καθώς τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις της απώλειας εργασίας.
Αυξήσεις στα ποσοστά εγκληματικότητας και κοινωνικές αναταραχές είναι επίσης οι πιθανές συνέπειες από την αύξηση της ανεργίας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η έκθεση, συμπληρώνοντας ότι «οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι σε πιο βαριές εργασίες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν ψυχικές ασθένειες και να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο».
Στο δυσμενέστερο σενάριο όπου η Ευρώπη αποτυγχάνει να ελέγξει τον ιό εντός τριών μηνών συνεχίζοντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για όλο το καλοκαίρι, η McKinsey εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 11,2% το 2021 με την πλήρη ανάκαμψη τρία χρόνια αργότερα.