Στήριξη των εργαζόμενων στα supermarket απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία


Οι εργαζόμενοι-ες στα supermarkets δεν είναι ούτε άγιοι ούτε ήρωες. Ούτε και εθελοντές. Είναι εργάτες και εργάτριες που ζουν από τον πετσοκομμένο μισθό τους, όπως όλοι και όλες που εργαζόμαστε. Εδώ και ένα μήνα, εν μέσω πανδημίας, οι συνάδελφοί και οι συναδέλφισσές μας επιστρατεύτηκαν χωρίς να το επιλέξουν να εργαστούν με ακόμα χειρότερες συνθήκες από αυτές που ίσχυαν πρωτύτερα. Η έλλειψη των απαραίτητΣτίων μέσων αυτοπροστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας) κάνει την δουλειά άκρως επικίνδυνη, ενώ η τρομοκρατία της εργοδοσίας τους εξοντώνει καθημερινά. Τα ωράρια γίνονται ακόμα πιο ελαστικά, οι απλήρωτες υπερωρίες πληθαίνουν, η εντατικοποίηση βαράει κόκκινο, τα ρεπό και τα διαλείμματα κόβονται. Ενώ η κερδοφορία ΟΛΩΝ των αλυσίδων supermarkets έχει τιναχτεί στον αέρα με ολόκληρα δις στις τσέπες ντόπιων και πολυεθνικών ομίλων, οι συνάδελφοί μας χάνουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα με βάση τις πολιτικές του Υπ.Εργασίας και της κυβέρνησης, όπως το σύνολο της εργατικής τάξης, των ανέργων και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Ακόμα και στα δήθεν κλειστά εμπορικά καταστήματα, οι εργοδότες λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό τα e-shops τους συνεχίζοντας να κερδοφορούν ενώ αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους και προετοιμάζονται για το νέο γύρο μακελέματος κάθε εργατικής κατάκτησης (μισθοί, συμβάσεις, ωράρια, αργίες κ.α).
Ταυτόχρονα, οι όμιλοι των supermarkets για να χρυσώσουν το χάπι της εργοδοτικής τρομοκρατίας και άκρατης κερδοφορίας τους, τολμούν να μιλούν για δήθεν bonus προς τους εργαζόμενους ενώ ουσιαστικά δίνουν προπληρωμένες κάρτες και διατακτικές για ψώνια…από τα ίδια τα καταστήματά τους! Παράλληλα, διαφημίζουν τις δήθεν προσλήψεις που κάνουν αποκρύπτοντας ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι θέσεις εργασίας προσωρινές και κακοπληρωμένες, για 5 και 10 μέρες, με εργόσημο, και πολλές από αυτές μέσω των γνωστών εταιρειών-σκλαβοπάζαρων “ενοικίασης” εργαζομένων!
Οι εργαζόμενοι στα supermarket δεν χρειαζόνται τις ελεημοσύνες της εργοδοσίας, ούτε τα χειροκροτήματα του “καταναλωτικού κοινού”. Χρειάζονται το δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων όλων των κλάδων, των ανέργων, όλων των φτωχών. Έχουν άμεση ανάγκη να σπάσουν τον φόβο και να διεκδικήσουν έμπρακτα τα αυτονόητα για τη ζωή τους και την συλλογική προστασία της, χωρίς εξαιρέσεις.
Αιτήματα
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΝΠ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ