Θάνατος στον Έβρο: Ερώτηση 100 ευρωβουλευτών προς Κομισιόν για την ελληνική κυβέρνηση

Εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδελεχή έρευνα ζητούν πάνω από 100 Ευρωβουλευτές των ομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς σχετικά με το θάνατο του Μοχάμαντ Γκουλζάρ στον Εβρο στις 4 Μαρτίου από πραγματικά πυρά.

Όπως αναφέρει η efsyn.gr, η ερώτηση των Ευρωβουλευτών προς την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον γίνεται στο φως των αποκαλύψεων της έρευνας που πραγματοποίησαν για περισσότερο από δύο μήνες οι ερευνητικές ομάδες Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports και το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε συνεργασία με δημοσιογράφους του Pointer και του Sky News.
«Με βάση τα στοιχεία, είναι πάρα πολύ πιθανό να προέρχονται από την ελληνική πλευρά οι εν λόγω πυροβολισμοί», είναι το συμπέρασμα, που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αμφιβολίας.
Η εξονυχιστική έρευνα ανασυστήνει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες, μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και αναλύσεις ειδικών, και χρησιμοποιώντας μεθόδους γεωεντοπισμού και τρισδιάστατης απεικόνισης.
Οι Ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι δεν έχει δοθεί απάντηση σε επιστολή 122 Ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Μαρτίου, στην οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τη σοβαρή υποβάθμιση της νομιμότητας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ζητούσαν επείγουσα διερεύνηση, επιτήρηση και ανάληψη δράσης για τις καταγγελίες για χρήση υπερβολικής βίας.
«Η πλήρης απάντηση στις ερωτήσεις μας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα έχει γίνει πιο επείγουσα ύστερα από την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το περιστατικό πυροβολισμών στα ελληνοτουρκικά σύνορα», σημειώνουν.
Οι Ευρωβουλευτές αναφέρονται στη δήλωση της προέδρου της Επιτροπής κατά την επίσκεψή της στον Εβρο στις αρχές Μαρτίου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι διαχείριση των συνόρων «αποτελεί ευθύνη ολόκληρης της Ευρώπης».
Σημειώνουν: «Συμφωνούμε ότι η διαχείριση των ελληνικών συνόρων αποτελεί κοινή ευθύνη της ΕΕ. Η διαχείρισή τους πρέπει να καθοδηγείται από τον ευρωπαϊκό νόμο, συμπεριλαμβανομένου του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, που απαιτεί ότι κατά τη διαχείριση των συνόρων τα κράτη μέλη δρουν σε πλήρη συμφωνία με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, με το διεθνές δίκαιο όπως η Σύμβαση της Γενεύης, όπως και με τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση στη διεθνή προστασία και στα θεμελιώδη δικαιώματα. Αναμένουμε επομένως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει την ευθύνη της να ερευνήσει ενδελεχώς τα ευρήματα που αποκαλύπτει η ανασύσταση των γεγονότων, τα οποία προξενούν πολύ σοβαρές ανησυχίες, και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν δεν απαντήσουν στις καταγγελίες η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είμαστε μάρτυρες μιας ατιμωρησίας που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε μια Ενωση που βασίζεται στο σεβασμό της νομιμότητας».
Και ρωτούν:
πώς αντιδρά η Επιτροπή στο συμπέρασμα ότι συνοροφύλακες από την ελληνική πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων πυροβολούσαν εναντίον ανθρώπων με σφαίρες 5,5 χιλιοστών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επτά τραυματίες, ο ένας θανάσιμα.
πώς αντιδρά η Επιτροπή στη διάψευση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται παρόμοιο περιστατικό με πυρά από τις ελληνικές αρχές, όπως και στη δήλωση ότι «αυτοί που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα δεν είχαν ισχυρό/εμφανές προσφυγικό προφίλ».
αν η Επιτροπή έχει δεχθεί από την ελληνική κυβέρνηση αντίθετα στοιχεία ή έρευνες που νομιμοποιούν τη θέση της και το χαρακτηρισμό «ψευδείς ειδήσεις» που αποδίδει στις καταγγελίες
αν βρίσκονταν κοντά στο σημείο οι 530 συνοροφύλακες που έστειλε η Frontex στα σύνορα στις 4 Μαρτίου και αν κατέγραψαν τους πυροβολισμούς τα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης που είχαν σταλεί την ημέρα των γεγονότων.
«Πώς θα διερευνήσει η Επιτροπή τα ευρήματα της ανασύστασης των γεγονότων και ποια μέτρα θα πάρει για να εμποδίσει τη χρήση υπερβολικής βίας εναντίον μεταναστών ή προσφύγων στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα στο μέλλον;» ρωτούν τέλος οι Ευρωβουλευτές.

Spiegel: Η αναλγησία της Ευρώπης στον Έβρο

«Πυροβολισμοί εναντίον μεταναστών. Η ανάλγητη ήπειρος» είναι ο τίτλος σχολίου του Spiegel για τις έρευνες του περιοδικού, σύμφωνα με τις οποίες τον περασμένο Μάρτιο ο Πακιστανός Μουχάμαντ Γκουλζάρ σκοτώθηκε πιθανότατα από πυρά Ελλήνων συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Ο δημοσιογράφος Μαξιμίλιαν Ποπ στο σχόλιό του διερωτάται ποια θα είναι η τύχη των σχετικών ερευνών του περιοδικού: «Και τώρα τι; Υπάρχουν οργισμένες διαμαρτυρίες στα κράτη-μέλη της ΕΕ; Μια παρέμβαση της Κομισιόν; Μια διεθνής επιτροπή που θα διαλευκάνει την υπόθεση; Φυσικά και όχι. Το μόνο που υπάρχει είναι σιωπή. Σίγουρα η κρίση του κορωνοϊού απαιτεί δυνάμεις και προσοχή. Και ναι, η κατάσταση στα τουρκοελληνικά σύνορα ήταν ιδιαίτερη, διότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε υπό πίεση την Ελλάδα με τη μονομερή καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και τα δυο όμως δεν αποτελούν δικαιολογία για να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι αυτό το σπάσιμο του ταμπού στα σύνορά τους. Η αναλγησία απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία δεν ξεκίνησε όμως τον Μάρτιο του 2020, είναι το αποτέλεσμα μια διαδικασίας εξαχρείωσης που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια».
Και το σχόλιο συνεχίζει: «Οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε μέτρα που οι δεξιοί λαϊκιστές δεν θα τολμούσαν ούτε να ονειρευθούν. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ, το καλοκαίρι του 2015, να μην κλείσει τα σύνορα σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη, δεν εκλαμβάνεται πλέον σαν μια χειρονομία ανθρωπισμού, η οποία ήταν επίσης, αλλά σχεδόν αποκλειστικά ως χάσιμο του ελέγχου… Τα κράτη της ΕΕ σταμάτησαν πλήρως τη θαλάσσια διάσωση και για τον λόγο αυτό πνίγονται στη Μεσόγειο αναλογικά τόσοι πολλοί άνθρωποι όσοι πουθενά αλλού. Στέλνουν ανθρώπους πίσω στον εμφύλιο της Λιβύης παρόλο που θα τους στείλουν στην πρώτη γραμμή ή τους βασανίζουν μέχρι θανάτου στις φυλακές».
Το Spiegel καταλήγει: «Οι πυροβολισμοί εναντίον των μεταναστών και μεταναστριών στα τουρκοελληνικά σύνορα ταιριάζουν σε αυτή την εικόνα. Και όμως παράλληλα αποτελούν τομή. Εδώ, ευρωπαίοι συνοριοφύλακες όχι μόνον παρέλειψαν να παράσχουν βοήθεια. Αλλά με μεγάλη πιθανότητα έγιναν και οι ίδιοι δράστες. Είναι πιθανόν ο Γκουλζάρ να χτυπήθηκε κατά λάθος ή από κάποιο βλήμα που εξοστρακίστηκε. Θα ήταν όμως ευθύνη των ελληνικών αρχών (και των ευρωπαϊκών), να εξακριβώσουν αυτό ακριβώς. Με το να χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση όλα τα δημοσιεύματα για τις επιθέσεις σε μετανάστες ως τουρκική προπαγάνδα, καθιστά αδύνατη τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Δεν θέλουν προφανώς να ξέρουν ποιο ακριβώς είναι το τίμημα εφαρμογής αυτής της απόφασης».