Προσφυγικό: Η κυβέρνηση βγάζει στο δρόμο πάνω από 10.000 πρόσφυγες


Το Yπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δείχνουν αστυνομικές πηγές ως υπεύθυνο που δεν μεταφέρθηκαν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας επτά οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά πετάχτηκαν στον δρόμο, με μόνη διαθέσιμη επιλογή να περάσουν το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Εξαρχείων.
Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι το περιστατικό αποτελεί εκ των πραγμάτων πρόβα για όσα ετοιμάζει ο υπουργός Νότης Μηταράκης σε δύο εβδομάδες. Στο τέλος Μαΐου έχει αποφασιστεί η έξωση περισσότερων από 10.000 προσφύγων από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα της ενδοχώρας, με ορατό το ενδεχόμενο να γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων από απελπισμένους, άστεγους πρόσφυγες.
Δημιουργείται κατά συνέπει ένα πολύ πιεστικό ερώτημα: Τι είδους πολιτική είναι αυτή που πρώτα ξεσπιτώνει ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και τους αφήνει να ψάχνουν πλατείες και πάρκα για να διανυκτερεύσουν; Είναι νόμιμη πολιτική; Κυρίως, τι αποτελέσματα δημιουργεί;
Σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων, η αναγκαστική έξωση περιλαμβάνει 300 πρόσφυγες από τον Ελαιώνα, 2.200 από άλλα καμπ, 600 από ξενοδοχεία και 7.400 από τα διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA και άλλα προγράμματα. Με δεδομένο ότι προβλέπεται επίσης να κοπεί η χρηματική βοήθεια, με δεδομένο επίσης ότι δεν εφαρμόζονται προγράμματα προετοιμασίας για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, για κοινωνική ένταξη και για εγγραφή στα προγράμματα πρόνοιας, το αποτέλεσμα αναμένεται ολέθριο. Οχι μόνο για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Η εφαρμογή της απόφασης θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναφέρει εικόνες από την περίοδο πριν από τη δημιουργία των δομών φιλοξενίας. Ο κ. Μηταράκης, με τις ενέργειες αυτές, πυροδοτεί έναν ξενοφοβικό παροξυσμό και η κυβέρνηση εφαρμόζει τη λεγόμενη στρατηγική της έντασης, στοχεύοντας στη δημιουργία κοινωνικών εντάσεων και ανασφάλειας με στόχο να τις εκμεταλλευτεί πολιτικά.