Διάγγελμα Μητσοτάκη: Μειώσεις μισθών, καμία στήριξη σε εργασία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα


Με πυλώνες μέτρα ελαστικοποίησης της εργασίας, αλλά και μέτρα που «διευκολύνουν» κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ότι προχωράει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, την ώρα που γεννιούνται μεγάλα ερωτήματα και για το άνοιγμα του τουρισμού.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, εμμέσως πλην σαφώς, έθεσαν την απειλή της απόλυσης ως «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων και επεκτείνουν περαιτέρω αντεργατικές πολιτικές, δημιουργώντας την ανησυχία για μία διαφορετική «κανονικότητα», το φθινόπωρο, στην επόμενη φάση της οικονομίας.
Στον τομέα της εργασίας, ο κ. Βρούτσης «σφράγισε» τη διεύρυνση της εκ περιτροπής εργασίας και τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εξειδικεύοντας τα μέτρα για τα εργασιακά.
Όπως περιέγραψε, τα κυβερνητικά μέτρα θα κινηθούν σε τρεις άξονες: 1.Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο για συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις. 2. Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την εκ περιτροπής εργασία. 3. Μέτρα για τους εποχικά απασχολούμενους και ανέργους. 
Μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασία πληρώνοντας το μισό μισθό τους και το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν στην εργασία τους θα δουν το μισθό τους να μειώνεται κατά 20%.