Διάγγελμα Μητσοτάκη: Κενά περιεχομένου μηνύματα με αποχρώσεις δραματικότητας


Ο πρωθυπουργός, στα μαγνητοσκοπημένα μηνύματα, χρησιμοποιεί διαλεγμένες διατυπώσεις, φροντίζει την εκφορά του λόγου, τις σωστές αποχρώσεις δραματικότητας και αισιοδοξίας. Κάτι αντίστοιχο κάνουν οι υπουργοί, αποφεύγοντας τις δηλώσεις χωρίς γραπτό κείμενο και προτιμώντας την απαγγελία καλογραμμένων ανακοινώσεων.
Οσο όμως και αν η κυβέρνηση αισθάνεται επικοινωνιακά αυτάρκης, μόλις οι εξαγγελίες μπαίνουν στη βάσανο του ελέγχου, της κριτικής και πολύ περισσότερο της εφαρμογής, η σκηνοθεσία εξωραϊσμού καταρρέει. Και μάλιστα στα στόματα των ίδιων των πρωταγωνιστών και διαχειριστών της, των κορυφαίων υπουργών.
Από προχθές, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε τουρισμό, επισιτισμό και μεταφορές, ζουν με την αγωνία αν θα έχουν δουλειά και πόσο θα αμείβονται. Τα στελέχη της κυβέρνησης διαγκωνίζονται σε αδέξιες λαθροχειρίες και ιδιότυπα πολιτικά μαθηματικά για το αν η μείωση των μισθών των εργαζομένων που θα εξαναγκαστούν σε μερική απασχόληση θα είναι 0%, 16% ή 20%.
Ή και παραπάνω, αν η κυβέρνηση τελικά επιλέξει πλαφόν στους μισθούς που επιδοτεί με το μίζερο 30% -το μικρότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., η οποία με ανάλογα μέτρα προσπαθεί να αποτρέψει ένα τσουνάμι απολύσεων.
Ωστόσο, έξω από την επικοινωνιακή γυάλα της κυβέρνησης, πέρα από τα καλοφτιαγμένα γραφικά που αναπαράγονται «αμάσητα» στα περισσότερα ΜΜΕ, πέρα από τις αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση για τις αλήθειες και τα ψέματα των αριθμών, εκατομμύρια εργαζόμενοι ξέρουν άριστα τα σκληρά μαθηματικά της πραγματικότητας.
Ξέρουν τι σημαίνει να χάσεις έστω και 100 ευρώ από τον μισθό των 800 ευρώ, ξέρουν πώς ζεις με τα 399 ευρώ του εποχικού επιδόματος και πώς επιβιώνεις σε συνθήκες μερικής ή ολικής ανεργίας. Οπωσδήποτε, όχι τρώγοντας κουτόχορτο.