Οσμή σκανδάλου: Απευθείας αναθέσεις κυβέρνησης εν μέσω κορονοϊού

«Πόσες απευθείας αναθέσεις έχει κάνει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού covid-19;»: το ερώτημα αυτό προς το σύνολο της κυβέρνησης απηύθυναν η γραμματέας τη Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και 60 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με το ποιες και πόσες απευθείας αναθέσεις έχει κάνει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία του κοροναϊού covid-19.

Και, μπορεί να αιφνιδιάστηκαν κάποιοι από την κοινοβουλευτική αυτή ερώτηση που στοχεύει στο να διαπιστωθούν τυχόν περιστατικά διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Πώς δηλαδή ένα κόμμα που κυβέρνησε, που επιχειρεί να κάνει μια στροφή… σοβαρότητας μακριά από σκάνδαλα και σκανδαλολογία, που έχει βάλει στο …στόχαστρό του μεσαία τάξη και νοικοκύρηδες, που βιώνει το σκάνδαλο Novartis αλλά από την… ανάποδη, σε σχέση με τους αρχικούς του υπολογισμούς, επενδύει σήμερα και πάλι σε φακέλους.
Υπενθυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στις 11 Μαΐου, και άρα παρόντων όλων των σημαντικών στελεχών, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεινε τη «θερμή» εκείνη συνάντηση με ένα μήνυμα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του libre.gr. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος, είναι η φράση που αποδίδεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο οποίος και από το βήμα της Βουλής μιλούσε για όσα συμβαίνουν στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, με την υπερτιμολόγηση των ατομικών μέτρων προστασίας, κοιτάζοντας την ώρα που έκανε τη σχετική αναφορά, προς τον Παύλο Πολάκη, το βουλευτή, δηλαδή, που με την επιμονή του ανέδειξε το θέμα. (Εκείνο, βέβαια, με το οποίο δεν συμφωνεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι με το ύφος κάποιων παρεμβάσεων,που μαγνητίζουν τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα φιλοκυβερνητικά, αφήνοντας αυτό καθαυτό το θέμα να ξεχαστεί…).
Ενώ και ο Γιάννης Δραγασάκης, που δεν τον λες και έξαλλο ή αμετροεπή, που όμως λαμβάνει τα μηνύματα από τον Αλέξη Τσίπρα, έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ieidiseis.gr., «η αντιπολίτευσή μας θα είναι αξιακή και προγραμματική, αλλά δεν θα σιωπήσουμε στα σκάνδαλα».

Πόσο μάλλον που στην ερώτηση αυτή υποστηρίζουν ότι «αποτελεί κοινό τόπο ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε η υγειονομική κρίση ως μανδύας για την νομιμοποίηση απευθείας αναθέσεων και χρηματοδοτήσεων που δεν είχαν τον χαρακτήρα του επείγοντος.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι  πολλές αναθέσεις του Δημοσίου βαφτίστηκαν ως επείγουσες απλά και μόνο για να εξυπηρετηθούν κομματικοί φίλοι και συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα», καταγγέλλουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υψηλούς τόνους.
Ταυτόχρονα κι ενώ η κυβέρνηση «έχει αφήσει εντελώς αβοήθητες συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα τους ανθρώπους του πολιτισμού, προβαίνει σε σωρεία προκλητικών ευνοϊκών ρυθμίσεων προς ισχυρά οικονομικά συμφέροντα», υποστηρίζουν φέρνοντας ως παραδείγματα, τα vouchers, τις «διαρκείς χρηματοδοτήσεις προς τα ΜΜΕ χωρίς διαφάνεια, (τα) δωράκια στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, (τις) σκανδαλώδεις υπερκοστολογημένες αναθέσεις για την προμήθεια υγειονομικού υλικού».
Για τούτο και ζητούν από το σύνολο των υπουργών να καταθέσουν στοιχεία και να ενημερώσουν αναλυτικά ποιο είναι το σύνολο των εγκεκριμένων δαπανών κάθε είδους που δόθηκαν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί από κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του, ακόμη και ν.π.δ.δ. ή ν.π.ι.δ., από τις 25-02-2020 και μετά, μαζί και τα σχετικά έγγραφα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Παπαδημητρίου