Προσφυγικό: Μυστικά κονδύλια από το Υπουργείο - Φόβοι για "πάρτι" εκατομμυρίων και πελατειακές πρακτικές


Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να περάσει ειδική διάταξη, προκειμένου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αποκτήσει ειδικές πιστώσεις απόρρητων εθνικών αναγκών, δηλαδή δαπάνες για τις οποίες δεν θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν ελεγκτικό φορέα, αλλά ούτε στη Βουλή, δεν έχει περάσει απαρατήρητη ούτε εντός, αλλά ούτε εκτός της χώρας. Και δεν έχει περάσει απαρατήρητη διότι είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσα σε διάστημα 60 ημερών.


Αυτή η πρωτοβουλία ενίσχύει και επαληθεύει τη γενικότερη αντίληψη που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Αποτελεί τη «κορωνίδα» ενός νομοσχεδίου που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Πρωτομαγιάς με εντυπωσιακή σπουδή και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ειδική πίστωση «απόρρητων εθνικών αναγκών» επικαλούμενο την «προστασία των εθνικών συμφερόντων». Δεν διευκρινίζεται ποια είναι η ανάγκη που προκαλείται για το εθνικό συμφέρον από το αντικείμενο και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου αλλά φροντίζει να μην υπάρχει κανένα «ίχνος». Τις δαπάνες και τα παραστατικά θα ελέγχει - πριν τα καταστρέψει- μια τριμελής επιτροπή που θα απαρτίζεται από πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Νότη Μηταράκη, δηλαδή Το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής με αναπληρωτή το Γενικό Γραμματέα Υποδοχής και μέλη δύο προϊσταμένους διευθύνσεων που διορίζει ο υπουργός!
 
Τι συμβαίνει με τα μυστικά κονδύλια;
 
Η ύπαρξη απόρρητων δαπανών θεωρείται αναγκαία σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις αφού ως γνωστόν τέτοια διαθέτουν το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συνδέονται πράγματι με την ασφάλεια τη διεθνή θέση της χώρας ενώ ένα μικρό κονδύλιο διαθέτει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Για χρόνια, οι καταγγελίες για τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων αυτών σε δραστηριότητες άσχετες με το αντικείμενό τους  και κυρίως για την προσωπική προβολή και ενίσχυση της καριέρας των πολιτικών προϊσταμένων, είναι διαρκής. Παροιμιώδης είναι άλλωστε η καταγγελία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά για την δαπάνη αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών για την προσωπική προβολή και πολιτική ανέλιξη του τελευταίου την περίοδο 90-93.
 
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκε για πρώτη φορά η υποχρέωση του ελέγχου συγκεκριμένων απόρρητων δαπανών του ΥΠΕΞ από ειδική επιτροπή της Βουλής. Το θεσμικό βήμα, έμεινε ανολοκλήρωτο αλλά ήταν η πρώτη απόπειρα επιβολής διαφάνειας στη διαχείριση μυστικών κονδυλίων. Στην περίπτωση του Υπουργείου Μετανάστευσης σήμερα, τα μυστικά κονδύλια που θεσπίζονται δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θα τα δικαιολογούσαν ενώ διέπονται από καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας και προσωπικού ελέγχου του υπουργού.
 
Διαρκώς εκτεθειμένος ο κ. Μηταράκης
 
Όπως σχολιάζουν επικριτικά πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα του μεταναστευτικού, ο υπουργός Νότης Μηταράκης, χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ως πολιτικό του γραφείο με προϋπολογισμό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Κατηγορείται ότι επιχειρεί να εξισορροπήσει το προσωπικό πολιτικό κόστος που είχαν οι καταστροφικοί χειρισμοί στα νησιά, που αποτελούν και εκλογική του περιφέρεια αλλά και την κυβερνητική πολιτική που δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή στις τοπικές κοινωνίες. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι τα μυστικά κονδύλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν υπογείως για να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων και τη βελτίωση της εικόνας του υπουργού.
 
Τα απόρρητα αυτά κονδύλιο δεν είναι η μοναδική παρεκτροπή στη διαχείριση του συγκεκριμένου υπουργείου καθώς  ο Νότης Μηταράκης έχει συγκεντρώσει κριτική και για τις προσλήψεις αρκετών μετακλητών, ανάμεσά τους και συγγενών εκδοτών της περιοχής του και τις ενοικιάσεις ακινήτων τοπικών παραγόντων ενώ με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται νέα στρατιά επιπλέον μετακλητών υπαλλήλων στο υπουργείο αλλά και επέκταση της δυνατότητας απευθείας αναθέσεων μέχρι το τέλος του 2021. Έχουν προηγηθεί πλήθος  αναθέσεις τεράστιων συμβάσεων χωρίς διαγωνισμούς, κάποιες με ύψος αρκετών εκατομμυρίων, για διάφορα αντικείμενα, όπως οι κατασκευές, η φύλαξη ενώ με το νέο Ν/Σ θα δίνεται η δυνατότητα «απόρρητων» συμβάσεων με αντικείμενο πληροφοριακά συστήματα.
 
Όπως είναι σαφές το τελευταίο που απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης είναι το ίδιο το ζήτημα που οφείλει να χειριστεί καθώς εξαντλείται σε θέματα σπατάλης και αδιαφάνειας. Αλλά και  ρεβανσισμού καθώς απολύει τους δεκάδες εργαζόμενους που απασχολούνται εδώ και 7 χρόνια στο Άσυλο.