Δικαιώση του Μανώλη Κυπραίου, εννιά χρόνια μετά την απώλεια ακοής από επίθεση αστυνομικών


Σήμερα, εννιά χρόνια μετά την επίθεση, ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε επιτέλους για την αστυνομική αυθαιρεσία εναντίον του. "Καλημέρα! Με την απόφαση Α8144/15-5-2020 η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον μου στις 15/06/2011. Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά..." έγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά στο Twitter.
"Αν παλέψουμε δίκαια, με υπομονή και επιμονή, ακόμη και οι ανεμόμυλοι πέφτουν" συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής δέχθηκε επίθεση από τους αστυνομικούς, παρόλο που είχε δείξει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα. 

Καλημέρα! Με την απόφαση Α8144/15-5-2020 η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον μου στις 15/06/2011.

Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά...


216 people are talking about this
Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Μάρτη άγνωστοι είχαν εισβάλει στο σπίτι του Μ. Κυπραίου. Οι δράστες αφαίρεσαν τον σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή του, καθώς και τον φορητό υπολογιστή, ενώ βγαίνοντας κάρφωσαν με μαχαίρι στην πόρτα του σπιτιού τη φωτογραφία του.
Σήμερα ο Μανώλης Κυπραίος είναι κωφός και από τα δύο αυτιά και αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας (μετατραυματικό στρες, υπολειτουργία λαβυρίνθου, πρόβλημα στη βάδιση), ενώ έχει υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις στο κεφάλι για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.

O Μανώλης Κυπραίος σε πορεία για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
O Μανώλης Κυπραίος σε πορεία για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα  EUROKINISSI

Η υπόθεση έφτασε για πρώτη φορά σε δικαστική αίθουσα το 2017, για να καταλήξει τον Ιούλιο του 2018 σε μια προδικαστική απόφαση που ζητούσε από το Δημόσιο να καταθέσει αντίγραφο της λήψης των καμερών ασφαλείας στο σημείο, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα της αστυνομίας να εξεταστεί ο Μ. Κυπραίος από εμπειρογνώμονα ΩΡΛ ώστε να διαπιστωθεί η αναπηρία του.
Οι εκθέσεις των ανεξάρτητων ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός άμφω με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρά την αντίθετη πραγματογνωμοσύνη του Δημοσίου, η υπόθεση επέστρεψε στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έληξε υπέρ του ρεπόρτερ.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που εκπροσωπεί περισσότερα από 600.000 μέλη σε 141 χώρες, είχε στηρίξει απόλυτα την αγωγή που κατέθεσε ο ρεπόρτερ, ο οποίος τελικά δικαιώθηκε σήμερα, Δευτέρα. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για τον Τύπο στη χώρα μας και την ελευθερία άσκησης του επαγγέλματος, καθώς ειδικά την περίοδο μέχρι το 2015, πολλοί δημοσιογράφοι είχαν στοχοποιηθεί και δεχθεί επιθέσεις από ενστόλους την ώρα που ασκούσαν το επάγγελμά τους.
Το περιστατικό είχε προκαλέσει αντιδράσεις και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τότε "καταδίκασε απερίφραστα την ωμή κρατική βία που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος είχε την ατυχία να "κάνει τη δουλειά του" κατά τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα".

Ηταν 15 Ιουνίου 2011. Ενας λαός «ποδοπατημένος» είχε μαζευτεί να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο νέο μνημόνιο. Αντί διαλόγου... βία! ΜΑΤ εναντίον πολιτών. Οπλισμένοι αυτοί, άοπλοι εμείς. Εκείνη τη μέρα μάτωσαν σώματα, ψυχές και η καρδιά ενός λαού. Μη το ξεχάσετε ποτέ…

See Emanuel Kypreos's other Tweets
Η υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου, μαζί με τους επίσης σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι των Γιάννη Καυκά (σε διαδήλωση του Μαΐου 2011) και Μάριου Λώλου, τότε προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, είναι τρεις από τις υποθέσεις για τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία τον Ιούνιο του 2015 ζητούσε από τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν τόσο την άμεση ταυτοποίηση των δραστών όσο και την παραπομπή τους σε δίκη.
Αρθρογράφος: Χρήστος Δεμέτης
Πηγή: news247