Προσφυγικό: Η κυβέρνηση βγάζει στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες


Ο κίνδυνος να γεμίσουν τα πάρκα και οι πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων από αναγνωρισμένους πρόσφυγες που οδηγούνται σε έξωση από τις δομές φιλοξενίας και τα διαμερίσματα την ερχόμενη εβδομάδα αποτέλεσε το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγιναν γνωστές. Η λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία παρέπεμπαν και πηγές του δήμου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αοριστολογίας: «Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τρόποι περιορισμού των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στην πρωτεύουσα, καθώς και θέματα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ενσωμάτωσης όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία», αναφέρει.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στον Δήμο Αθηναίων αλλά και σε φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των δομών επικρατεί έντονος προβληματισμός τόσο για τον τρόπο που θα γίνει η έξωση χιλιάδων προσφύγων όσο και για την επόμενη ημέρα.
Οπως προκύπτει από την ενημέρωση που έχουν κάνει φορείς στους πρόσφυγες, κάποιοι δεν μπορούν να εντοπιστούν, παρότι είναι καταγεγραμμένοι στις λίστες, ενώ στη θέση τους εμφανίζονται άλλοι. Κάποιοι είχαν αφαιρεθεί από τις λίστες, αλλά ξαναεντοπίζονται στις δομές. Ολοι εμφανίζονται απρόθυμοι να αποχωρήσουν και βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τους δίνεται καμία εναλλακτική για τη στέγασή τους, ενώ κόβεται και η πενιχρή οικονομική βοήθεια που θα τους επέτρεπε να αναζητήσουν λύσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι να γίνουν αστυνομικές επιχειρήσεις μέσα στις δομές και τα διαμερίσματα, για να πετάξουν έξω τους πρόσφυγες, ενδεχομένως από λίγους κάθε μέρα. Σχετικές οδηγίες αναμένεται να πάρουν την ερχόμενη εβδομάδα οι νέοι διοικητές των δομών, που τοποθετούνται τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν και τα τεράστια προβλήματα μιας τέτοιας επιχείρησης: περίπου 300 εξώσεις στον Ελαιώνα, συνολικά περίπου 2.500 σε δομές σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά άλλοι περίπου 7.000 σε διαμερίσματα στην ενδοχώρα, από τους οποίους περισσότεροι από 2.000 στον δήμο της Αθήνας.
Μια μεσοπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η εγγραφή στο πρόγραμμα ενταξιακής προετοιμασίας HELIOS που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα, που παρέχει σήμερα στέγαση και ενταξιακά προγράμματα σε λίγο περισσότερα από 1.500 διαμερίσματα, δίνει τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου, με παράλληλη συμμετοχή σε προγράμματα εκμάθησης ελληνικών, που τώρα γίνονται σε υποτυπώδη μορφή μέσω τηλεκπαίδευσης, όπως και σε προγράμματα διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και με το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την εύρεση στέγης την ερχόμενη εβδομάδα ή ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο ίδιο το πρόγραμμα HELIOS από τη μαζική εγγραφή χιλιάδων.
Το αδιέξοδο της πολιτικής εξώσεων το δείχνουν όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα με την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στέγασης προσφύγων στη Θεμιστοκλέους 58 στα Εξάρχεια. Επτά οικογένειες προσφύγων, με μικρά παιδιά και μωρά, βρέθηκαν ξαφνικά να διανυκτερεύουν στην πλατεία Εξαρχείων. Προσωρινή λύση δόθηκε χάρη στο δίκτυο αλληλεγγύης που στήθηκε εκείνο το βράδυ. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η δομή του Ελαιώνα έδωσε τις επόμενες ημέρες τη δυνατότητα στις οικογένειες να φιλοξενηθούν στη δομή, όπου παραμένουν οι περισσότεροι.

Κινητοποίηση ΚΕΕΡΦΑ

Για «άκαρδη ρατσιστική πολιτική που συναντά την κατακραυγή όλων» κάνει λόγο η ΚΕΕΡΦΑ. «Θα βρεθούν στον δρόμο ολόκληρες οικογένειες χωρίς κανένα επίδομα, γυναίκες και παιδιά που φοιτούν ήδη δυο-τρία χρόνια σε σχολεία, ακόμη και ανάπηροι. Ενδεικτικά απειλούνται με εξώσεις 300 στον Ελαιώνα, 300 στο Σχιστό, 500 στον Σκαραμαγκά κ.λπ. Ηδη, εργαζόμενοι στα καμπ, στην ΕΑΤΑ και σε ΜΚΟ αντιδρούν σε αυτό το σχέδιο. Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά να μην αποβληθεί κανένας από τα καμπ αν δεν δοθεί σπίτι μέσα στις πόλεις, να μη διωχθεί καμία οικογένεια από σπίτια». Η Κίνηση οργανώνει συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη στις 2 μ.μ. έξω από τη δομή του Ελαιώνα (Αγίου Πολυκάρπου 87, Βοτανικός). Συμμετέχουν: πρόσφυγες των δομών, Γ. Τσιάκαλος, Θ. Καμπαγιάννης, Ε. Πορτάλιου, Π. Κωνσταντίνου, Τζ. Ασλάμ.