Κορονοϊός: Η Ελλάδα ουραγός στα τεστ - Το Υπ. Υγείας δεν έχει εικόνα για την πανδημία


Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και διεθνώς έχει θέσει τρεις αλληλένδετες προδιαγραφές: επιδημιολογική επιτήρηση, θωράκιση των συστημάτων υγείας, ευρεία διενέργεια τεστ.
Σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης της Ν.Δ., η Ελλάδα παραμένει από τους ουραγούς στην Ευρώπη στη διενέργεια μοριακών ελέγχων ανά 1.000 κατοίκους. Παράλληλα, τεράστιες εξακολουθούν να είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε κλίνες ΜΕΘ και σε εντατικολόγους.
Δύομισι μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας, η κυβέρνηση, μολονότι δεσμεύτηκε να ρυθμίσει το τοπίο της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να... αυτορρυθμίζεται με τον τρόπο που γνωρίζει άριστα: την εξασφάλιση κέρδους. Δεν έχει συγκροτήσει ενιαίο πλαίσιο για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας τους ασφαλισμένους στο έλεος της αισχροκέρδειας.
Με μια νέα οικονομική ύφεση και τις συνέπειές της να απειλούν χιλιάδες εργαζόμενους και άνεργους, τα τεστ στον ιδιωτικό τομέα κοστολογούνται 120-300 ευρώ και επιβαρύνουν αποκλειστικά τους πολίτες.
Οι τελευταίοι, εξωθούμενοι να καταφύγουν σε ιδιωτικές κλινικές για επείγοντα χειρουργεία τα οποία δεν μπορούν να διενεργηθούν σε δημόσια νοσοκομεία λόγω φόρτου, επιβαρύνονται επιπλέον με το κόστος των ελέγχων για τον κορονοϊό.
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε πολλές φορές σε απευθείας μετάδοση να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση στους πολίτες που προσέρχονται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοδιαψεύστηκε εξίσου πολλές φορές. Ο σποραδικά εκτελών χρέη εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, υπήρξε πιο κυνικός: η επιβάρυνση του κόστους ακόμα μιας εξέτασης μέσα στις τόσες άλλες δεν είναι πρωτοφανής!
Η λύση που προτείνει η κυβέρνηση σε όσους προσέρχονται σε ιδιωτικές κλινικές για επείγον χειρουργείο είναι εξωπραγματική: να παίρνει ο ασθενής παραπεμπτικό από την ιδιωτική κλινική, να πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο, όπου θα υποβάλλεται στο τεστ και, αφού πάρει τα αποτελέσματα, να επιστρέφει στην ιδιωτική κλινική για το χειρουργείο.
Και όλα αυτά για να αλωνίζουν οι ιδιώτες πάροχοι υγείας, στους οποίους πριν από μερικές εβδομάδες είχε προσφέρει απλόχερα και το δωράκι του διπλασιασμού της αποζημίωσης του κόστους νοσηλείας σε ΜΕΘ.