Σκάνδαλο Novartis: Ευτελισμός της Βουλής, με την αγαστή συνεργασία ΝΔ- ΚΙΝΑΛΛ


Ένα λάθος βουλευτή της ΝΔ ήταν αρκετό για να επικρατήσει σύγχυση στη Βουλή και να εξελιχθούν τραγελαφικές και πρωτοφανείς καταστάσεις, που προκαλούν σοβαρά ερωτήματα. 

Ο κυβερνητικός βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης -γιος του παλαιού νεοδημοκράτη βουλευτή Ελευθέριου Καλογιάννη, που το 1985, κατά την προεδρική εκλογή, πήρε την κάλπη στον ώμο και την πήγε στα γραφεία του κόμματός του- ψήφισε, αλλά εκ παραδρομής δεν έβαλε το ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

Το ζήτημα προσπάθησε να διαχειριστεί αρχικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος βρισκόταν για ώρα μπροστά από την κάλπη, ενώ ο Κων. Τασούλας σχολίασε ειρωνικά «να κάνουμε ερώτημα στην επιστημονική υπηρεσία» και κάποιος ακόμη ακούγεται να παρεμβαίνει, ζητώντας μία… πετονιά. «Δεν πειράζει δεν θα το καταλάβουν», ακούγεται να λέει κάποιος άλλος. 

Εν τέλει, με μία πρωτοφανή διαδικασία, πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η εφορευτική επιτροπή, παρουσία του προέδρου της Βουλής, επέλεξε να ανοίξει την κάλπη, ώστε ο Στ. Καλογιάνης να πάρει το ψηφοδέλτιό, να το τοποθετήσει σε φάκελο και να το ξαναρίξει. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στ. Καλογιάννης είναι γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Καλογιάνη,που στις 23 Μάρτη του 1985, είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όταν στην επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην προεδρία της Δημοκρατίας, είχε πάρει την κάλπη από την Ολομέλεια της Βουλής και την μετέφερε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που του έδωσε και το παρωνύμιο «Καλπογιάννης».