Καρδιοχειρουργικό Παίδων: Αγωνία και οργή των γονέων


Ιδιαίτερα εντεταμένη  είναι η ανησυχία από γονείς, συλλόγους πασχόντων και ενώσεις γιατρών για την , παρά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για fake news.
Οι αντιδράσεις και οι διαψεύσεις για όσα διαβεβαιώνει το Υπουργείο
Η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου – Κοκολάκη μιλώντας στο Open τόνισε: «Δεν είναι ο δικός μας μόνο σύλλογος που αντιδρά. Είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων με καρδιοπάθειες, ο ΕΣΑΜΕΑ, οι παιδοκαρδιολογικές εταιρείες, Ενώσεις Γιατρών όλοι εμείς λέμε ψέματα;»
«Δεν ισχύει όσα ακούγονται για το Ωνάσειο. Δεν είναι παιδοκαρδιοχειρουγικό» φωνάζουν οι γονείς. Ενώ γίνονταν 180 επεμβάσεις στο Αγία Σοφία, τώρα με το ζόρι γίνονται 60 το χρόνο. Η κ. Κοκολάκη εξήγησε ότι το θέμα ξεκίνησε καθαρά από γονείς στα σόσιαλ μίντια και δεν είναι καθόλου πολιτικό.
«Το Κέντρο είναι κλειστό ενώ δεν υπάρχει θέμα ανακαίνισης διότι έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε οικογένειες που δεν βρέθηκε το όνομα τους στη λίστα, άλλες που έκαναν εξώδικα γιατί εκεί που τους στέλνουν δεν υπήρχε πιστοποίηση. Υπάρχει λίστα με πάνω από 30 παιδιά ενώ κάποια «έχουν φύγει» από τη λίστα. O φυσικός χώρος ενός παιδοκαρδιοχειρουργικού είναι στο παιδιατρικό Νοσοκομείο και είναι η άριστη επιλογή για τον κάθε γονιό διότι υπάρχουν όλες οι ειδικότητες. Δεν έχουμε αντιπαράθεση με το Ωνάσειο. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κανένα χειρουργείο καρδιάς. Όσα δεν έχουν φύγει με κάποιο μαγικό τρόπο από τη λίστα όλα παραπέμπονται στο Ωνάσειο.
Εμείς ζητάμε την άριστη λύση για τον κάθε γονέα. Γιατί πλήττουν συνέχεια με κάθε αφορμή αυτό το παιδοκαρδιοχειρουγικό κέντρο; Φυσικά και δεν πρόκειται για fake news, είπε η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων, Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου – Κοκολάκη.
«Δεν μας έχει απαντήσει το Υπουργείο κατήγγειλε προσθέτοντας ότι το Ωνάσειο δεν είναι παιδοκαρδιοχειρουγικό κέντρο είπε η κ. Μιχαλοπούλου προσθέτοντας ότι «δεν ισχύει όσα λέει το Υπουργείο ότι δεν μένει εκτός χειρουργείου», «δεν ξέρουμε πως έχουν μαγειρευτεί οι λίστες για να παρουσιάζονται όλα ότι είναι άριστα τακτοποιημένα».
Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας
Το κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουγικής του Αγία Σοφία κατήγγειλε με ανακοίνωσή τους την Παρασκευή 29 Μαΐου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες εκφράζοντας «την ανησυχία και την αγανάκτηση του με την αναστολή της λειτουργίας» του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και ζητούσε την επαναλειτουργία του. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος πασχόντων ασκούσε κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για καθορισμό της συγκεκριμένης Μονάδας σε κέντρο αναφοράς για τον Covid 19.
“Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο», κάτι που γινόταν και πριν την περίοδο του κορονοϊού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη” σημείωνε στην απάντησή του το Υπουργείο Υγείας επιμένοντας στην διατήρηση της ΜΕΘ του Αγ. Σοφία, ως κέντρο αναφοράς για Covid 19.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για fake news αναφορικά με το κλείσιμο του Παιδοκαρδιοχειρουργικού στο Αγία Σοφία. «Κάποιοι δεν ντρέπονται να διακινούν fake news για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Παίδων Αγία Σοφία και να παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονιών» σημείωσε.
Κάποιοι δεν ντρέπονται να διακινούν fake news για το στο Παίδων & να παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονιών.
Είναι ΜΕΘ ανηλίκων & όλα τα παιδιά -ανασφάλιστα & ασφαλισμένα- πηγαίνουν δωρεάν & χειρουργούνται στο Ωνάσειο.

424 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Σε μήνυμά του γονιός στον τηλεοπτικό σταθμό αναδεικνύει μια άλλη πτυχή: «Ο εκσυγχρονισμός έχει γίνει μόνο στα λόγια και όχι στην ουσία στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Αγία Σοφία. Πρακτικά ο εκσυγχρονισμένος όροφος στο Αγία Σοφία είναι μονίμως σφραγισμένος και τα παιδιά μας φιλοξενούνται στις άλλες κλινικές. Ο καινούργιος μαγνητικός τομογράφος ακόμα ψάχνει εξιδεικευμένο γιατρό να το χειριστεί.»

Τα παιδιά και οι γονείς πρέπει να λάβουν επίσημες διαβεβαιώσεις για την καρδιοχειρουργική μονάδα στο Παίδων Αγία Σοφία και να τεθεί τέλος στην αγωνία τους. Η υγεία δεν είναι υπηρεσία αλλά αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να νοείται. Η υγεία των παιδιών δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Άμεσα, τα νοσοκομεία πρέπει να στελεχωθούν κατάλληλα ώστε καμία ζωή να μη βρεθεί σε κίνδυνο.
Πηγή: Libre.gr